Žil Vern

20 000 MILJA POD MOREM


lektira 20 000 MILJA POD MOREM

ANALIZA LEKTIRE

Žil Vern je napoznatiji pisac naučno-fantastičnih romana u svetu klasične književnosti, koji su se zasnivali na naučnim otkrićima koja su bila daleko ispred svog vremena.
Iako se po nazivu romana "20 000 hilja pod morem" čini da on govori o nenormalnoj dubini morskog dna, koja ne postoji nigde na zemlji, naslov romana se, u stvari, odnosi na put dug 20 hiljada milja koji su tri zarobljena glavna lika prešla u podmornici "Nautilus".
Žil Vern

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

Godine 1886-e, mornari su pričali da se na moru pojavilo čudovište, koje je uskoro krenulo da napada brodove. Zbog toga su na morske pučine slate ekspedicije sa zadatkom da otkriju o čemu se radi ali su svi brodovi sa istraživanja vraćali bez rezultata.
Neki su mislili da je to čudovište neko živo biće neprirodne snage, dok su drugi su mislili da je to podmornica sa beskrajno jakom mašinskom mehaničkom pokretačkom snagom. Jedan naoružani brod, koji se zvao "Abraham Linkoln" krenuo je u istraživanje sa namerom da se ne vrati dok nešto ne sazna o tome. Na tom brodu je bio profesor Aronaks, njegov sluga i pratilac Konsej i lovac na kitove Kanađanin Ned Land. Posle tri meseca potrage, na moru se pojavilo čudovište i napalo njihov brod. Profesor Aronaks, Konsej i Ned Land su skočili u more, iz koga su se spasili tako što su se popeli na podmornicu za koju se ispostavilo da je ona tajanstveno čudovište.
Na podmornici, koja se nazivala "Nautilus", su upoznali njenog kapetana koji se zvao Nemo. On je bio genijalni naučnik koji je stvorio podmornicu ali i osvetnik prema svetu koji nije imao razumevanja prema njemu i njegovim idejama. Kapetan Nemo je jako cenio naučne radove profesora Aronaksa o morskim podvodnom svetu i poveo ih u obilazak morskih dubina. On je najpre, svu trojicu, poveo na ronjenje da bolje upoznaju svet pod morem. To je bio raskošan i prekrasan svet, koga su sačinjavale razne školjke, ribice i različite morske trave, da su se Aronaks, Konsej i Ned Land su se čudili lepotama morskog dna. Podmornica je na sebi imala i riznicu sa blagom koja je bila napunjena zlatom, biserima i dragim kamenjem.
Međutim, na podmornici je postojalo i pravilo da je niko ne sme napustiti i vratiti se nazad u spoljni svet. Kapetan Nemo im je rekao da ko god dođe na podmornicu mora se odreći ljudske civilizacije i na njoj ostati do kraja života. Bili su kapetanovi zatočenici što su teško prihvatili, naročito Ned Land, koji se bio odlučan da po svaku cenu pobegne i koji je stalno vrebao dobru priliku za bekstvo.

Nakon toga započeli su dugo putovanje i lutanje okolo sveta, kroz Tihi okean do nove Gvineje, zatim preko Indijskog okeana do Mediteranskog mora, iz njega do Atlanskog okeana, pa do Južnog pola a onda do Severnog mora.
Na tom putu oni se iskrcavaju na domorodačka ostrva, nailaze na legendarno potonulo ostrvo Atlntidu, potopljene brodove, opasne morske životinje, bivaju nasukani na greben tokom oseke, zaglavljeni u ledu na Južnom polu...
Tokom putovanja uvideli su kapetan Nemo zaista nije želeo da ima ništa sa ljudskim svetom a pokazao je kako nema milosti prema ljudima kada je nišao na borbeni brod - oklopnjaču, koji je sa moćnom podmornicom, potopio, bez milosti za ljude sa njega koji su se podavili. Tada sva trojica zaključuju da moraju što pre pobeći iz njegovih šaka.
Na kraju putovanja ispod mora, našli su se na Severnom moru gde su trojica prijatelja ušla u čamac pomoću koga su želeli da pobegnu. Tada su i čamac i podmornica upali u ogromni vodeni vrtlog iz koga ništa nije moglo pobeći. Nekim čudom oni su spašeni jer su probudili se u jednoj ribarskoj kolibi. Nisu mogli saznati šta se desilo sa podmornicom i kapetanom Nemom. Ostalo im je samo da se nadaju da je preživeo i da se kao genijalan naučnik ponovo posvetio nauci zbog dobrobiti celog čovečanstva.LEKTIRE © elektronska knjiga