Lav Nikolajevič Tolstoj

ANA KARENJINA


lektira ana karenjina

ANALIZA KNJIGE

Ovaj roman se sastoji od dve paralelne i potpuno suprotne ljubavne priče koje govore o dve strane prirode ljubavi. Jedna od njih je ljubavna veza između Ane Karenjine i grofa Alekseja Vronskog, dok je druga između Konstantina Dimitrijeviča Levina i Katarine Aleksandrovne ( Kiti Ščerbacka).
Ljubav između Ane i Vronskog je štetna i sebična jer se pojavljuje, nenadano, tamo gde joj nije mesto (ona je udata žena ), i zasnovana je na strasti i požudi te se zbog svega završava tragično, tako što se Ana ubija bacanjem pod voz.
Ljubav između Levina i Kiti je dugotrajna, još iz njihove rane mladosti, i zasniva se na nesebičnom poverenju i spremnosti na svaku žrtvu. Takva ljubav je plemenita i završava se brakom i porodicom koja stvara potomstvo. Pisac u tome vidi pravi spokoj i smisao u životu svakog ljudskog bića.
Radnja romana smeštena je u drugu polovinu devetnaestog veka, u kojoj Tolstoj živopisno opisuje sve od života na selu do krema petrogradskog društva. Usput se on bavi mnogim ruskim aktuelnim pitanjma iz tog doba kao što su politička filozofika gledišta tadašnje inteligencije, kriza, rasipništvo i nemoral plemstva, jačanje grabežljivog trgovačkog staleža, osiromašenst seljačkog najamnog bića zbog odnosa posedničke vlastele i moguća revolucija koju on naslućuje kao posledicu svega toga.
Ovaj veliki roman Tolstoj je započeo jednom od najpoznatijih rečenica u svetskoj književnosti koja glasi:
"Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način."

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga