Onore de Balzak

ČIČA GORIO


lektira ČIČA GORIO
ANALIZA LEKTIRE

Ovaj roman je tužna priča o roditeljskoj ljubavi Čiča Goria, čoveku koji se odrekao svega što je imao da bi njegove dve kćerke živele srećnim životom. On je nekada bio bogati fabrikant ali je sav svoj novac poklonio u miraz, kako bi se njegove kćerke mogle udati u visoko pariško društvo. Na sebe nije mnogo mislio jer je očekivao da i njegove kćerke vole ga istom ljubavlju. Smatrao je da one udate u otmenom pariškom društvu nikada neće dopustiti da njihov otac propadne u bedi. Međutim, kada mu uzmu svo bogatstvo i uđu u otmeno društvo, dve kćerke počinju da ga se stide i viđaju ga samo retko i u tajnosti.
Ipak, Čiča Gorio je zadovoljan čak i sa time, živeći u jeftinoj iznajmljenoj sobi i velikoj oskudici, srećan je sve dok su njegove kćeri srećne. Na kraju, zbog ljubavnih afera i problema u koje upadaju, kćeri će zatražiti i ono malo hleba koje mu je preostalo da bi se održale u visokom društvu. Starac ponovo pokazuje ogromnu očinsku ljubav i pristaje da se odrekne poslednjeg novca koji ima.
Nakon toga imao je moždani udar, ali kćerke ni tada ne nalaze vremana za njega.
Tek na samrtnoj postelji, on sebi priznaje istinu: da su njegove kćerke dva sebična stvora, koja ga nikada nisu volela, da je sva njegova roditeljska ljubav bila uzaludna.

Iaoko se u središtu romana nalazi Čiča Gorio, može se reći da je glavni junak romana Ežen de Rastinjak, mladić koji došao u Pariz da studira i sa namerom da uđe u visoko pariško društvo. Nasuprot kćerkama Čiča Goria, on je sin i brat iz siromašne porodice spreman učiniti sve kako bi jednoga dana mogao pomoći svoju siromašnu porodicu.
Upoznavši Čiča Goria i njegove sebične kćerke, on se sve više divi tom plemenitom čoveku, pomaže mu i brine se o njemu do poslednjeg trenutka njegovog života.
Preko njegovih kćerki, Ežen de Rastinjak otkriva pravo lice otmenog društva u kojem novac i interesi vode glavnu reč. Njemu to društvo postaje sve odvratnije ali on iza sebe ima siromašnu majku i sestre koje su dale sve što su imale da bi on mogao boraviti u Parizu.
Tu je i Votren, kriminalac i odbegli robijaš koji najbolje poznaje svu pokvarenost visokog društva. On studentu objašnjava da ne postoji častan način ulaska u visoko društvo jer ulazak traži prljavu borbu i žrtvu u moralu. Predlaže mu svoj plan, da osvoji devojku koje se odriče njen bogati otac i svo bogatstvo ostavlja samo sinu. Namestiće dvoboj u kome će njenog brata ubiti, tako da će ona postati bogata naslednica. Jedno ubistvo i ženidba devojkom iz interesa morali su da postanu cena Rastinjakovg ulaska u visoko društvo.UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga