Ferenc Molnar

DEČACI PAVLOVE ULICE


lektira DEČACI PAVLOVE ULICE

ANALIZA LEKTIRE

Radnju ove knjige čine dečačke igre u Pavlovoj ulici koja se nalazi u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti. Postoji i detalj u knjizi koji nam precizno govori koje se godine radnja odigravala jer je na pečatu "Udruženja za skupljanje gita", kako se zvala družina iz Pavlove ulice, pisalo da je on napravljen 1889 godine.
Dečaci iz Pavlove ulice, koji su Crveno-zelene košulje, ulaze u sukob sa grupom dečaka iz susedstva, koji su Crvene košulje, zbog placa za igru.
Ova igra, kao i mnoge dečije igre koje oponašaju svet odraslih ljudi, karikira sukobe i ratove među zrelim ljudima. Baš kao i neki ratovi koji su izbili zbog trivijalnih razloga, i ovde je sukob među dečacima započeo zbog otimanja klikera, što je, naravno, bilo nečuveno i neoprostivo.
Ratna igra, koja je nakon toga otpočela, nosi sa sobom odlike i dečije prirode i prirode odraslih, pa tako u isto vreme imamo fer pravila, poštenu igru ali i lukavstvo, izdaju i mržnju.
Na kraju igra se završava tragično, i kako to često u ratovima biva, stradaju oni najbolji i najhrabriji kao što je nastradao mali dečak Nemeček. Iz tog tužnog kraja vidimo kako svaki sukob među decom i ljudima loš jer odnosi žrtve, i zašto je najbolje kada svetom vlada mir. To jasno pokazuje završetak romana koji kaže da je plac za igru ubrzo prekopan da bi se na njemu sagradila kuća.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga