Migel de Servantes

DON KIHOT


lektira don kihot

ANALIZA KNJIGE

Na početku 17 veka, španski pisac Migel de Servantes odlučuje da napiše parodiju na, tada masovno čitane, viteške romane u kojima se baš preterivalo sa delima i sposobnostima lutajućih vitezova.
Tako on stvara veleumnog plemića Don Kihota od Manče, jednog od najpoznatijih likova u svetskoj književnosti.
Don Kihot je umišljeni lutajući vitez, kojem su želje za idealnom pravdom, neopisivom hrabrošću i romantičnoj slavi (stečene prevelikim čitanjem viteških romana), toliko pomutile razum da on više nije u stanju da razaznaje stvarnost oko sebe, nego je vidi u opisima zamki i zapleta iz pročitane kičerajske literature. Za kratko vreme roman "Don Kihot" postaje veoma čitan i popularan, dok čitanost kod viteških romana punih nadljudskih avantura potpuno opada. Zbog toga, desetak godina kasnije, Servantes je napisao i drugi deo romana o don Kihotu, koji je sličan prvom, ali ovaj put dok se lutajući vitez polako povraća u realnost, masa drugih se uključuju u njegovu lakrdiju i besmislenu avanturu, čineći je katkad vrlo stvarnom.
Na kraju drugog dela Servantes i sahranjuje svog velikog junaka tako što on postaje svestan stvarnosti, izgubi pređašne ideale i razočaran umire.
Iako je Don Kihot zamišljen i opisan kao komičan lik, on je mnogo više od toga jer on egzistira kao neodvojiv deo ljudske prirode. On se pojavljuje u ljudima u svakoj prilici onda kada se želje i snovi o pravdi, hrabrosti, slavi i romantici sudare sa grubom i nepopustljivom stvarnošću.
Kroz njegovu pojavu pokazano je da su ideali ljubavi, hrabrosti, romantici, slavi... plod velikog preterivanja do nemogućeg.
Odmah posle lika Don Kihota, ostaje nam upečatljiva pojava njegovog vernog pratioca Sanča Panse. On je, nasuprot načitanom Don Kihotu, samo nepismeni seljak koji se školovao običnim siromaškim životom i zbog toga je u svakom trenutku čvrsto u svetu stvarnosti. Iako je čak i fizičkim izgledom potpuna suprotnost svoga gospodara, i on je raznovrstan lik: ponekad prepereden, ponekad naivan, ponekad mudar ali uvek brbljiv i vešt u narodnim izrekama i doskočicama.
Isprva on napušta dom i sa Don Kihotom kreće u avanturu, kao štitonoša, iz sitnih koristi i velikih obećanja ali sa vremenom se pokazuje da to nisu presudni razlozi zbog kojih je, baš on bio poseban od tolikih seljaka, kada su neopažno otišli iz sela, da bi postao odani pratilac. Mada mu se, kao večitom siromahu uvek sve vrtelo oko materijalnih koristi, i u njemu je postojalo nečega "donkihotovskog", zbog čega je ponekad vrlo olako pristajao da prihvati stvarnost svoga gospodara. Zajedno ukomponovani, postali su upadljivo neobičan i nezaboravan par koji i dan danas jaše drumovima književnosti.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga