Ričard Bah

GALEB DŽONATAN LIVINGSTON


lektira GALEB DŽONATAN LIVINGSTON

ANALIZA LEKTIRE

Ovo je priča o galebu koji je svoj dar i ljubav prema letenju, želeo da dovede do savršenstva. Galebov let, u prenesenom značenju, je čovekov let kroz život, tokom kojeg čovek teži da postane uzvišeno i savršeno biće. Savršenstvo ne poznaje granice, ono predstavlja sreću, slobodu i ljubav. Ali put do savršenstva nije lak. Potrebno je uložiti mnogo truda i razmišljanja, svakodnevno učiti, raditi i vežbati. Do savršenstva se dolazi spoznajom prave istine i znanjem. Važno je i ne predati se nakon neuspeha, nego zapeti još više i nastaviti dalje prema cilju.
Najvažnija na putu ka savršenstvu je misao. Ako misao nema ograničenje, onda se nađu i načini da se savladaju sva postojeća ograničenja i dođe do cilja.
Takođe, ostvareni napredak treba podeliti sa drugima, pomoći ih učenjem, podsticati njihov dar i ohrabrivati ih da se nikad ne predaju.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Mladi galeb Džonatan Lingvinston bio je drugačiji od ostalih galebova, jer je najviše voleo da vežba veštine letenja. Dok su drugi galebovi iz njegovog jata bili preokupirani samo hranom i željom za preživljavanjem, Džonatan je sreću pronalazio u letenju koje je za njega predstavljalo punu sreću i slobodu. Zbog toga je po celi dan vežbao brzinu letenja, okrete i petlje

 • Jednog dana, kada se nakon uvežbavanja jednog opasnog zahvata u letenju i postizanja novog rekorda brzine, umoran vratio u jato misleći da će svi biti oduševljeni njegovim uspehom, doživeo je razočarenje. Celo jato je osudilo njegovo ponašanje a vođa jata ga je zbog kršenja tradicije, proterao iz jata da živi usamljeničkim životom.

 • Džonatan je bio tužan zbog braće galebova koji su ga se odrekli. Iako je bio usamljen, on nije prestao dalje da vežba i usavršava letenje, što ga je činilo srećnim. Čak je, zahvaljujući svojoj veštini letenja, mogao da ponirući punom brzinom, ulovi ukusne ribe koje su plivale u jatima tri metra ispod površine mora. Galebovi iz njegovog jata hranili su se samo ostacima riba sa ribarskih čamaca i bajatim hlebom.

 • Jednom prilikom, u letu su pridružila mu se dva galeba koji su bili čisti poput zvezdanog sjaja. Oni ne samo da su bili dobri letači kao on, nego su bili čak i veštiji. Kada ih je pitao ko su oni i iz kojeg jata dolaze, odgovorili su mu da su njegova braća, koja su iz istog jata kao on. Dva galeba poveli su sa sobom Džonatana, da napusti Zemlju i njene oblake i uzdigne se do Neba.

 • Nebo je bilo mesto gde nije bilo nikakvih ograničenja poput onih na Zemlji. Ubrzo su sleteli i pridružili se maloj grupi galebova, retkih kao što je bio i on sam. Oni su se međusobno sporazumevali telepatski i imali učitelja Sulivana, koji je sve obučavao novim veštinama letenja.

 • Novo jato je imalo starešinu Čjanga, galeba koji je vremenom postajao sve snažniji i leteo najbolje od svih, jer je savladao sve veštine koje su oni učili. Džonatan je zamolio Čjanga da mu otkrije istinu, da li su zaista na Nebu. Čjang mu je objasnio da nisu, jer Nebo nije ni prostor, ni vreme, Nebo je savršenstvo. Džonatan ga je zamolio da ga nauči kako da dotakne Nebo i savršenstvo a Čjang je pristao.

 • Čjang je učio Džonatana da će najbrže leteti ako se pretvori u misao i bude brz kao misao. Džonatanu je trebalo vremena da shvati o čemu mu Čjang govori. Ali kada je jednog dana uspeo da se oslobodi osećanja da su sa njegovim telom sputane i određene njegove mogućnosti, mogao je da poleti brzo kao misao. Zajedno sa Čjangom nastavio je da vežba, leteli su do nepoznatog mesta koje je pripadalo drugoj planeti sa zelenim nebom i sa dve zvezde umesto sunca.

 • Čjang je tražio od Džonatana da i dalje uči. Učio ga je kako da leti kroz vreme, u prošlost i u budućnost. Za kraj mu je ostalo ono najteže, najmoćnije, ali i najzgodnije: da uzleti i spozna smisao dobrote i ljubavi.

 • Džonatan je i dalje učio i napredovao. Čjang ga je pohvalio i jednog dana oprostivši se sa svim galebovima, postao toliko blistav da nijedan galeb više nije mogao gledati u njega. Nestao je uz poslednje reči: Džonatane proučavaj i dalje ljubav!

 • Dani su prolazili a Džonatan je sve više vežbajući i proučavajući ljubav, želeo da se vrati na Zemlju i postane učitelj drugim galebovima koji su želeli da uče kao on nekad. Zbog toga se oprostio od svog jata i vratio na Zemlju.

 • Po povratku na zemlju, Džonatan sreće Flečera Linda, galeba koji je povredio krilo prilikom učenja veštine letenja, a koga je takođe njegovo jato proteralo jer nije poštovao njihove zapovesti o ponašanju običnih galebova. On se ponudio Flečeru da ga nauči veštinama letenja, što je Flečer srećan odmah prihvatio. Flečer je bio dobar učenik, a za njegovim primerom krenuli su i drugi galebovi da se uče veštinama letenja.

 • Jednom prilikom, dok je Flečer vežbao opasan zahvat, pogrešio je i velikom brzinom udario u granitnu stenu. Ogromno jato običnih galebova, koje je to videlo, pomislilo kako je već mrtav, ali Džonatan ga je pozvao da ustane i on je ustao. Galebovima se ni to nije dopalo, pa su Džonatana nazvali đavolom a celo jato je jurnulo da ga satre. Međutim, Džonatan i Flečer su u trenutku našli se već daleko od njih.

 • Nakon toga, Džonatan je rekao da mora krenuti dalje jer ga čekaju i druga jata koja je trebalo naučiti veštini letenja. Oprostio se od Flečera i postavio ga za novog učitelja letenja. Flečer je ostao u nadi da će jednoga dana ponovo sresti Džonatana Livingstona.

LEKTIRE © elektronska knjiga