Janko Veselinović

HAJDUK STANKO


lektira HAJDUK STANKO

ANALIZA LEKTIRE

Roman HAJDUK STANKO pisan je u stilu starih epskih priča i pesama o mitskim junacima, kojima su hrabrost, čast i junaštvo bili iznad svega na svetu.
Pisac je lik hajduka Stanka stvorio prema istomenom liku jednog hajduka koji je nekada stvarno postojao u Mačvi ali je njegov junak, po delima i svojoj neustrašivosti, nasličniji onima iz epskih narodnih pesama kakvi su Kraljević Marko, Banović Strahinja, Mali Radojica, Miloš Vojinović i ostali.
On kaže da je Stanko nekada bio dobar i vredan mladić, sve dok ga turski zulum, tuđe spletke i nanesena nepravda nisu pretvorile u osvetnika punog gneva i besa. Ipak, za razliku od svirepih osvetnika koji ne biraju mnogo način da se osvete, hajduku Stanku je od svega najbitniji častan megdan u kome pobeđuje onaj koji je bolji junak.

Onda kada se, konačno, osveti svojim neprijateljima i zadovolji pravdu, on se ženi Jelicom, devojkom koju je voleo više od ičega, ali za njega nema mirnoga života jer se pridružuje Karađorđevim ustanicima u borbama za slobodu od Turaka. On zna da čovek samo u slobodi može živeti mirno i srećno, i zato svu svoju hrabrost i život stavlja na raspolaganje svom narodu.
Njegova junačka dela i podvizi postaju nenadmašni, sve dok na kraju, zajedno sa svojim herojskim saborcima za odbranu zemlje i naroda, pri slomu Prvog srpskog ustanka, ne položi i svoj život.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga