Viljem Šekspir

HAMLET


lektira HAMLET

ANALIZA LEKTIRE

Radnja ove drame, tragedije, zasnovana je na priči o podmukloj zaveri i izdaji na dvoru kraljevine Danske. Glavni lik je kraljević Hamlet, budući prestolonaslednik Danske, koga je trebalo da u budućnosti sačeka lep život vladara zemlje.
Umesto toga, u njegovoj mladosti događaju se strašne stvari: prva je iznenadna smrt njegovog oca a još gore od toga je saznanje da mu je otac zapravo mučki ubijen, izdajom, dvoje drugih pored oca, Hamletu najbližih ljudi: njegove majke Gertrude i strica Klaudija. Hamlet saznaje da su njih dvoje ranije bili ljubavnici koji su mu otrovali oca, da bi stric preuzeo presto koji je pripadao ocu i Hamletu i potom oženio njegovu majku.
Pored toga zaveri koja je iskovana oko Hamleta, pridružuju se njegovi prijatelji Rozenkranc i Gildenstern koji navodno čuvaju Hamleta, dok ga u stvari špijuniraju po naređenju kralja. Isto je i sa Polonijem, ocem Ofelije, devojke koju je Hamlet voleo i ona njega. Da bi pomogao kralju, da sazna šta Hamlet smera, on pokušava da iskoristi njegovu ljubav kako bi saznao istinu.
Sve laži se razotkrivaju pred Hamletom u jednom trenutku, dovodeći ga gotovo do ludila. Hamlet je nasuprot ljudima sa dvora kojim je okružen, koje zanimaju vlast i interesi, neiskvaren a njemu su najvažniji istina i pravda.
Da bi se prikrio, Hamlet mora da glumi ludilo, dok njegovo pravo duševno stanje zbog očaja sve više prerasta u bunilo. Hamlet želi da ispuni očevu želju da bude osvećen ali Hamlet nije u jednostavnoj situaciji. U njemu nastaje unutrašnja borba i bezbrojna pitanja: od toga kako se svetiti najbližima sebi, do toga kakav je smisao sveta i života sačinjenog od izdaja i osveta, šta je najispravnije uraditi.
Tako nastaje čuveno Hamletovo pitanje: biti ili ne biti, to jeste postojati ili ne postojati, u nemoralnom svetu koji ga okružuje.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Na početku, kraljević Hamlet žali zbog smrti svoga oca, koji je navodno umro od ujeda zmije u vrtu. Istovremeno, on je i ljut zbog toga što se njegova majka Gertruda preudala za njegovog strica Klaudija, koji je nezakonito preuzeo mesto kralja Danske, koje je nakon očeve smrti pripadalo Hamletu.

 • Hamletu javljaju da se noću na zidinama tvrđave pojavljuje duh njegovog oca a Hamlet želi da se susretne sa njim. Na susretu sa očevim duhom, duh mu otkriva da je on ubijen tako što su mu dok je spavao u vrtu, u uho sipali otrov koji ga je ubio. To su učinili njegov stric Klaudije i njegova majka Gertruda koji su bili ljubavnici. Očev duh traži od Hamleta da ga osveti jer njegova duša neće imati mira sve dok osveta ne bude izvršena.

 • Hamlet odlučuje da odglumi ludilo, koje će mu poslužiti kao vid maske kako bi mogao da neometano posmatra dešavanja u zamku.

 • Kako bi se uverio da je duhova priča isitinita, Hamlet odlučuje da unajmi glumačku trupu koja bi izvela predstavu pod nazivom "Ubistvo Gonzaga". Hamlet uključuje u predstavu i scene koje podsećaju na ubistvo koje je duh opisao. Predstavi daje naziv "Mišolovka".

 • Kada predstavu prikažu pred kraljem Klaudijem, on se uznemiri zbog scena sa ubistvom i napušta prostoriju. Hamlet je siguran da je Klaudije ubica i odlučuje da ga ubije.

 • Kralj Klaudije je postao svestan da mu preti opasnost od Hamleta. Zbog toga dovodi dva Hamletova prijatelja, Rozenkranca i Gildensterna, navodno da brinu o Hamletu, dok je njihov pravi zadatak bio da ga špijuniraju i otkriju Klaudiju šta Hamlet smera. Takođe i Polonije, državni sekretar čiju je kćerku Ofeliju Hamlet nekada voleo, pokušava da za kralja i kraljicu otkrije šta Hamlet smera. Međutim, Hamlet nikome od njih ne otkriva istinu, nego ih jako zbunjuje svojim lažnim ludilom. Naročito Ofeliju, koju je nekada voleo, sada je u svom očajanju i glumljenju ludila, prema njoj bio grub i bezosećajan i terao da ode u manastir.

 • Hamlet pokušava da ispuni očevu zapovest i osveti se stricu Klaudiju, međutim on se nalazi u teškom duševnom stanju sličnom bunilu, tako da taj čin odlaže.

 • Jednom prilikom, dok je Polonije sakriven iza zavese, špijunirao razgovor između Hamleta i njegove majke kraljice Gertrude, Hamlet je to opazio i kroz zavesu probo ga mačem.

 • Kralj Klaudije, uplašen za sopstvenu bezbednost, odlučuje da što pre pošalje Hamleta u Englesku. Pod izgovorom da kažnjava Hamleta za Polonijevu smrt, tako što ga proteruje u Englesku zajedno sa Rozenkrancom i Gildensternom, on po njima šalje naredbu kralju Engleske da što pre pogubi Hamleta.

 • Međutim Hamlet uspeva da prozre ovaj plan i osujeti ga tako što prepravi naredbu, pa tako Rozenkranc i Gildenstern odu na vešala umesto njega.

 • Duboko ožalošćena zbog smrti njenog oca i Hamletovog ponašanja, Ofelija se udavila u vodi plačući za sudbinom svoje nesuđene ljubavi. Njen brat Leart se upravo iz Francuske vratio u Dansku kako bi se osvetio zbog smrti svoga oca.

 • Nakon Ofelijine sahrane na kojoj Hamlet i Laert dolaze u sukob oko toga ko ju je voleo više, Laert se zaklinje da će se osvetiti Hamletu i zbog njene smrti. On zajedno sa Klaudijem kuje plan da ubiju Hamleta. Dogovaraju dvoboj mačevima, u kome će Leart moći lako da da pobedi Hamleta jer će njegov mač biti umočen u otrov. Biće dovoljno da, tim mačem, samo malo poseče Hamleta i on će umreti.

 • Za slučaj da ovaj plan ne uspe i Hamlet pobedi u dvoboju, kralj Kaludije je u vino, kojim bi pobednik nakon dvoboja trebao da nazdravi, sipao otrov. Tako bi Hamlet, bilo da izgubi, bilo da pobedi u dvoboju, na kraju ipak umro.

 • Dvoboj je otpočeo pred kraljom, kraljicom i ostalim velikodostojnicima na dvoru. Usred borbe mačevima, Laert ranjava Hamleta otrovanim mačem ali kasnije greškom ispusta mač iz ruku. Hamlet uzima otrovani mač i probada Laerta koji umire od otrova. Pre smrti Laert saopštava Hamletu da se i Hamlet posekao na isti mač, i da će i on ubrzo umreti.

 • Kraljica Gertruda, ubeđena da njen sin dobija bitku, u trenutku kada je nazdravljala, ispija piće iz čaše u kojoj se nalazio otrov, a koji je Klaudije namenio Hamletu. Kraljica umire.

 • Dok Laert leži gotovo mrtav, odaje svoj udeo u paklenom planu i saopštava da je Klaudije kriv za Gertrudinu smrt. Razjaren, Hamlet probada Klaudija otrovnim mačem, a zatim mu sipa ostatke otrovnog vina niz grlo.

 • Pre nego što je preminuo, Hamlet govori kako bi tron trebalo da pripadne princu Fortinbrasu iz Norveške, od koga je nekada ranije bio otet i preklinje Horacija da govori samo istinu kada bude pripovedao o događajima koji su doveli do sukoba i dvoboja u dvorcu.

 • Dramu završava Fortinbras, koji kao novi kralj Danske organizuje sahranu ubijenom princu Hamletu.
LEKTIRE © elektronska knjiga