Viljem Šekspir

HAMLET


lektira HAMLET

ANALIZA LEKTIRE

Radnja ove drame, tragedije, zasnovana je na priči o podmukloj zaveri i izdaji na dvoru kraljevine Danske. Glavni lik je kraljević Hamlet, budući prestolonaslednik Danske, koga je trebalo da u budućnosti sačeka lep život vladara zemlje.
Umesto toga, u njegovoj mladosti događaju se strašne stvari: prva je iznenadna smrt njegovog oca a još gore od toga je saznanje da mu je otac zapravo mučki ubijen, izdajom, dvoje drugih pored oca, Hamletu najbližih ljudi: njegove majke Gertrude i strica Klaudija. Hamlet saznaje da su njih dvoje ranije bili ljubavnici koji su mu otrovali oca, da bi stric preuzeo presto koji je pripadao ocu i Hamletu i potom oženio njegovu majku.
Pored toga zaveri koja je iskovana oko Hamleta, pridružuju se njegovi prijatelji Rozenkranc i Gildenstern koji navodno čuvaju Hamleta, dok ga u stvari špijuniraju po naređenju kralja. Isto je i sa Polonijem, ocem Ofelije, devojke koju je Hamlet voleo i ona njega. Da bi pomogao kralju, da sazna šta Hamlet smera, on pokušava da iskoristi njegovu ljubav kako bi saznao istinu.
Sve laži se razotkrivaju pred Hamletom u jednom trenutku, dovodeći ga gotovo do ludila. Hamlet je nasuprot ljudima sa dvora kojim je okružen, koje zanimaju vlast i interesi, neiskvaren a njemu su najvažniji istina i pravda.
Da bi se prikrio, Hamlet mora da glumi ludilo, dok njegovo pravo duševno stanje zbog očaja sve više prerasta u bunilo. Hamlet želi da ispuni očevu želju da bude osvećen ali Hamlet nije u jednostavnoj situaciji. U njemu nastaje unutrašnja borba i bezbrojna pitanja: od toga kako se svetiti najbližima sebi, do toga kakav je smisao sveta i života sačinjenog od izdaja i osveta, šta je najispravnije uraditi.
Tako nastaje čuveno Hamletovo pitanje: biti ili ne biti, to jeste postojati ili ne postojati, u nemoralnom svetu koji ga okružuje.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

Na početku, kraljević Hamlet žali zbog smrti svoga oca, koji je navodno umro od ujeda zmije u vrtu. Istovremeno,on je i ljut zbog toga što se njegova majka Gertruda preudala za njegovog strica Klaudija, koji je nezakonito preuzeo mesto kralja Danske, koje je nakon očeve smrti pripadalo Hamletu.
Hamletu javljaju da se noću na zidinama tvrđave pojavljuje duh njegovog oca a Hamlet želi da se susretne sa njim. Na susretu sa očevim duhom, duh mu otkriva da je on ubijen tako što su mu dok je spavao u vrtu, u uho sipali otrov koji ga je ubio. To su učinili njegov stric Klaudije i njegova majka Gertruda koji su bili ljubavnici. Očev duh traži od Hamleta da ga osveti jer njegova duša neće imati mira sve dok osveta ne bude izvršena.
Hamlet odlučuje da odglumi ludilo, koje će mu poslužiti kao vid maske kako bi mogao da neometano posmatra dešavanja u zamku.
Kako bi se uverio da je duhova priča isitinita, Hamlet odlučuje da unajmi glumačku trupu koja bi izvela predstavu pod nazivom „Ubistvo Gonzaga“. Hamlet uključuje u predstavu i scene koje podsećaju na ubistvo koje je duh opisao. Predstavi daje naziv „Mišolovka“.
Kada predstavu prikažu pred kraljem Klaudijem, on se uznemiri zbog scena sa ubistvom i napušta prostoriju. Hamlet je siguran da je Klaudije ubica i odlučuje da ga ubije.
Kralj Klaudije je postao svestan da mu preti opasnost od Hamleta. Zbog toga dovodi dva Hamletova prijatelja, Rozenkranca i Gildensterna, navodno da brinu o Hamletu, dok je njihov pravi zadatak bio da ga špijuniraju i otkriju Klaudiju šta Hamlet smera. Takođe i Polonije, državni sekretar čiju je kćerku Ofeliju Hamlet nekada voleo, pokušava da za kralja i kraljicu otkrije šta Hamlet smera. Međutim, Hamlet nikome od njih ne otkriva istinu, nego ih jako zbunjuje svojim lažnim ludilom. Naročito Ofeliju, koju je nekada voleo, sada je u svom očajanju i glumljenju ludila, prema njoj bio grub i bezosećajan i terao da ode u mnastir.
Hamlet pokušava da ispuni očevu zapovest i osveti se stricu Klaudiju, međutim on se nalazi u teškom duševnom stanju sličnom bunilu, tako da taj čin odlaže.
Jednom prilikom, dok je Polonije sakriven iza zavese, špijunirao razgovor između Hamleta i njegove majke kraljice Gertrude, Hamlet je to opazio i kroz zavesu probo ga mačem.

Kralj Klaudije, uplašen za sopstvenu bezbednost, odlučuje da što pre pošalje Hamleta u Englesku. Pod izgovorom da kažnjava Hamleta za Polonijevu smrt, tako što ga proteruje u Englesku zajedno sa Rozenkrancom i Gildensternom, on po njima šalje naredbu kralju Engleske da što pre pogubi Hamleta.

Međutim Hamlet uspeva da prozre ovaj plan i osujeti ga tako što prepravi naredbu, pa tako Rozenkranc i Gildenstern odu na vešala umesto njega.

Duboko ožalošćena zbog smrti njenog oca i Hamletovog ponašanja, Ofelija se udavila u vodi plačući za sudbinom svoje nesuđene ljubavi. Njen brat Leart se upravo iz Francuske vratio u Dansku kako bi se osvetio zbog smrti svoga oca.
Nakon Ofelijine sahrane na kojoj Hamlet i Laert dolaze u sukob oko toga ko ju je voleo više, Laert se zaklinje da će se osvetiti Hamletu i zbog njene smrti. On zajedno sa Klaudijem kuje plan da ubiju Hamleta. Dogovaraju dvoboj mačevima, u kome će Leart moći lako da da pobedi Hamleta jer će njegov mač biti umočen u otrov. Biće dovoljno da, tim mačem, samo malo poseče Hamleta i on će umreti.
Za slučaj da ovaj plan ne uspe i Hamlet pobedi u dvoboju, kralj Kaludije je u vino, kojim bi pobednik nakon dvoboja trebao da nazdravi, sipao otrov. Tako bi Hamlet, bilo da izgubi, bilo da pobedi u dvoboju na kraju ipak umro.
Dvoboj je otpočeo pred kraljom, kraljicom i ostalim velikodostojnicima na dvoru. Usred borbe mačevima, Laert ranjava Hamleta otrovanim mačem ali kasnije greškom ispusta mač iz ruku. Hamlet uzima otrovani mač i probada Laerta koji umire od otrova. Pre smrti Laert saopštava Hamletu da se i Hamlet posekao na isti mač, i da će i on ubrzo umreti.
Kraljica Gertruda, ubeđena da njen sin dobija bitku, u trenutku kada je nazdravljala, ispija piće iz čaše u kojoj se nalazio otrov, a koji je Klaudije namenio Hamletu. Kraljica umire.
Dok Laert leži gotovo mrtav, odaje svoj udeo u paklenom planu i saopštava da je Klaudije kriv za Gertrudinu smrt. Razjaren, Hamlet probada Klaudija otrovnim mačem, a zatim mu sipa ostatke otrovnog vina niz grlo.
Pre nego što je preminuo, Hamlet govori kako bi tron trebalo da pripadne princu Fortinbrasu iz Norveške, od koga je nekada ranije bio otet i preklinje Horacija da govori samo istinu kada bude pripovedao o događajima koji su doveli do sukoba i dvoboja u dvorcu.
Dramu završava Fortinbras, koji kao novi kralj Danske organizuje sahranu ubijenom princu Hamletu.LEKTIRE © elektronska knjiga