Johan Volfganag Gete

JADI (PATNJE) MLADOG VERTERA


lektira JADI (PATNJE) MLADOG VERTERA

ANALIZA LEKTIRE

Ovaj roman napisan je obliku pisama između mladog Vertera i njegovog prijatelja Vilhema u kome mu on ispoveda svoju očajničku ljubav prema devojci svog prijatelja. Čitajući ta pisma dobija se dnevnik događaja koja čine radnju romana.
Mladić Verter se zaljubljuje u devojku Lotu, koja je najpre bila verena a potom se i udala za njegovog prijatelja Alberta. Tako se stvara "verterovska ljubav" jer Verter u isto vreme voli Lotu, kojoj se on dopada, ali ne želi ni da učini nikakvo zlo Albertu sa kojim je prijatelj.
Ovaj roman pripada SENTIMENTALIZMU, umetničkom pravcu koji drugačije nazivaju osećajna književnost jer ispred svega stavlja ljudsku osećajnost. Setimetalizam je često kritikovan jer kod njega ne postoji nikakva veza sa razboritošću i racionalnošću, kao na primer kod klasicizma, realizma, modernizma i sličnih pravaca.
Tako je preterana osećajnost navela Vertera na samoubistvo, iako je on bio tek na početku svog života, jer nije bio u stanju da sagleda život i sa drugih strana i uvidi da on ima još mnoge svoje lepote osim ljubavi prema Loti. Verterov preterani sentimentalizam doveo je tragičnog kraja, kakav se na žalost u stvarnosti događa i drugim mladim zaljubljenim ljudima, samo zbog toga što nisu uspeli pronaći izlaz iz ljubavnih patnji.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

Mladi pravnik Verter dolazi u gradić u koji ga je poslala majka zbog rešavanja nasledstva. Tu na jednom balu upoznaje Lotu i zaljubljuje se u devojku Lotu iako zna da je već zaručena sa Albertom. Kad se Albert vratio s putovanja Verter sprijateljio i sa njim i svo troje provode srećne dane uživajući u bezazlenoj društvenosti i prirodnim lepotama gradske okoline. Za rođendan Verter dobija jedno izdanje Homera kojeg obožava i vrpcu s Lotine haljine koju je nosila kad su se upoznali. Verterova ljubav prema Loti iz dana u dan sve je jača.
Kako ne bi narušio odnos među verenicima Verter odlazi. Da bi zaboravio Lotu, on postaje sekretar kod jednog diplomate. Našavši se u jednom visokom društvu biva povređen jer su mu jasno pokazivali da je kao osećajna osoba nepoželjan i on podnosi ostavku. Stupa u službu kod jednog kneza, ali je romantični mladić teško podnosi i uskoro napušta službu. Neuspehom u pokušaju da nađe zadovoljstvo u poslu, povećava se ljubav prema Loti, koja se u međuvremenu udala za Alberta. Verter se vraća u gradić u kojem je upoznao Lotu.
Stanje uskoro postaje neizdrživo. Albert naslućuje Verterovu ljubav prema Loti, a ona počinje uviđati da ni njeni osećaji nisu tako bezazleni. Između Vertera i njegove okoline množe se nesporazumi a Lota se pokušava izvući iz nastale situacije ali ne zna kako. Ona naređuje Verteru da nekoliko dana ne dolazi. On razmišlja o samoubistvu i sada izvršava svoje poslednje pripreme. Vraća se još jednom Loti i njihove se usne prvi put sjedinjuju. Nakon trenutnog zanosa ona se pribere i daje Verteru do znanja da ga više ne želi videti. Verter posuđuje Albertov pištolj i iste noći izvrši samoubistvo. Njegova smrt izaziva opštu žalost. Pokopan je na mjestu kojeg je sam odabrao, između dve lipe na kraju posvećenog groblja. Na posljedni počinak ispratila ga je Lotina porodica dok sveštenika nije bilo jer oni ne služe opelo samoubicama.LEKTIRE © elektronska knjiga