VESNA ALEKSIĆ

KALJAVI KONJ


lektira KALJAVI KONJ Vesna Aleksić

ANALIZA I UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

Ova knjiga je zasnovana na mitologiji, običajima, obredima i verovanjima koja su postojala kod naših dalekih predaka Starih Slovena.
Zbog toga se u njoj pojavljuju mnogi bogovi i boginje, vile, patuljci, zmajevi, ale, veštice, divovi, razna demonska bića...
Vrhovni bog zvao se Svarog, on je stvorio zemlju i iskovao u svojoj nebeskoj kovačnici sve na njoj. Iz varnica koje su nastale od udaraca njegovog čekića po vrhovima planina nastali su ostali bogovi:

Stribog - bog vazduha i vetrova,
Vesna - boginja proleća,
Jarovit - bog prolećnog izobilja i rasta, takođe i bog ratnika
Svetovid - bog rata i pobede,
Lada - letnja boginja, zaštitnica ljubavi i braka,
Perun - bog neba i gospodar gromova,
Živa - boginja zaštitnica vinove loze, šume, dece i potomstva,
Veles - bog zaštitnik krupne rogate stoke,
Radgost - bog zaštitnik domaćinstava, kuće i ukućana,
Voden - bog vode.

Svarog je od hrasta stvorio prvog muškarca a od od lipe prvu ženu i dao im zadatak da rađaju decu i nasele zemlju.
Pored hramova, Stari Sloveni su voleli da se mole svojim bogovima u prirodi, najviše ispred hrasta.
Svoj novorođenoj deci sudbinu su proricale tri vile koje su se nazivale SUĐAJE.
Stari Sloveni nisu voleli zimu i naročito su se radovali dolasku proleća pa su pesmama i igrama prizivali boginju proleća. Boginja proleća zvala se Vesna. Ona je svoj dolazak najavljivala dolaskom prvih lasta i prvim cvetovima maslačka i zvončića.
Kod Starih Slovena zmajevi su bili dobra bića jer su donosili plodonosne kiše za njihove useve, dok su ale bile zle i donosile gradonosne oblake koji su uništavali useve.
Beli konj, koji se zvao Vidan, proricao je ishod bitaka koje su Sloveni vodili sa drugim plemenima. Njega nije jahao nijedan čovek jer ga je mogao jahati samo bog rata Svetovid. Ukoliko bi ga naveče pustili iz štale da se slobodno kreće a on se ujutru vraćao kaljav, to je značilo da će uskoro biti borbi i rata. Onda bi ga izvodili ispred okupljene vojske da proriče ishod bitke. Ako bi se spotakao na levu nogu, to je najavljivalo poraz a ako bi zakoračio desnom nogom, to je značilo pobedu.
LEKTIRE © elektronska knjiga