Frančesko Petrarka

KANCONIJER


lektira KANCONIJER

ANALIZA LEKTIRE

Kanconijer je zbirka ljubavnih pesama napisana u 14-om veku. Pripada umetničkom pravcu humanizmu i renesansi.
Krajem srednjeg veka(koji je trajao od 5 do 15 veka), za vreme kojeg je crkva osuđivala slobodnu ljubav kao neoprostiv greh, pojavljuju se Frančesko Petrarka i drugi pisci humanizma i renesanse, koji u svojim delima slave slobodnu ljubav otvoreno i bez stida.
Ali Kanconjer nije postao čuven samo zbog toga, on je veliko umetničko delo po lepoti stihova koji pevaju o ljubavi. Petrarkina snaga ljubavi, jačina emocija i ljubavna stanja kroz koja prolazi, čine njegovu ljubavnu poeziju jednom od najlepših napisanih, čak i za današnje moderno doba.
U središtu svih pesama je lik lepe Laure, u koju je pesnik beskrajno zaljubljen. Kao kod svih zaljubljenih, njegova Laura je najlepša od svih žena, čisto savršenstvo. Pesnik je Lauru opisao kao nešto božansko, anđeosko biće, ona je oličenje najboljih vrlina i čednosti.
Ipak, njegova ljubav ostaje samo "platonska", to jeste nikada ostvarena. U početku, ta ljubav je bila neuzvraćena, dok kasnije Laura umire, čime se zauvek gubi mogućnost za zajedničku sreću. I pored toga, pesnik nastavlja da voli Lauru i piše joj stihove.
On sam kaže da će mu se smejati oni koji nikada nisu voleli ali da će ga razumeti zaljubljeni. Petrarka ljubav opisuje kao stalnu čežnju, zaljubljeni čovek je rob žene koju voli, a takva osećanja su bolest i jedna vrsta mučenja kojima čovek ne može da se odupre.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

Ovu zbirku čine 366 pesama, koje su većinom soneti.
Knjiga se sastoji iz dva dela: prvi deo su stihovi posvećeni Lauri dok je bila živa, drugi deo su stihovi napisani nakon njene smrti.
U prvom delu je opisan period od prvog susreta, pa do perioda neposredno pre nego što je Laura umrla. Pesnik se u nju zaljubljuje na prvi pogled, pri prvom susretu. On već tad naslućuje da će njegova ljubav ostati neostvarena ali se ipak rado prepušta osećanjima i sanjarenjima.
On prolazi kroz razna stanja: u jednom stanju, blagosilja sve što je Laura dotakala, selo gde se rodila, prirodu u kojoj je boravila, reku u kojoj se kupala, vazduh koji je udisala, travu i cveće koje je njena odeća doticala, dok u drugom stanju je razočaran kada primećuje da ga Laura ne voli ali on ipak nastavlja da slavi ljubav.
Laura je božanstvena i okrutna jer zaljubljenom pesniku konstantno nudi kolebanja koja u njemu pobuđuju nadu, potištenost ili očajanje. Pojavljuje se epidemija kuge, mnogo ljudi umire a među njima je i Laura.
Drugi deo opisuje osećanja pesnika nakon smrti voljene žene. Laura je umrla prerano ali njegova ljubav nije. Zbog toga, Laura ga posećuje u snovima još lepša a njegova ljubav je još veća.
Nadalje, Laura prestaje da ga posećuje u snovima ali oseća da ga ona gleda sa neba i jedina ga razume.
Došla je starost, pesnik shvata koliko je život razočaravajuće bedan ali i dalje voli Lauru jer je ceo njegov život pripadao samo njoj. Ljubav prema Lauri sve više počinje da se prepliće sa slavljenjem božije volje i promisla. Knjiga se završava molitvama Bogorodici da bude primljen večni mir i blaženstvo.LEKTIRE © elektronska knjiga