Radjard Kipling

KNJIGA O DŽUNGLI


lektira KNJIGA O DŽUNGLI

ANALIZA LEKTIRE

Ovu knjigu zapravo sačinjvaju dve knjige, koje se opet sastoje od pripovedaka koje govore o suživotu ljudi i životinja iz džungle.
Glavna lik većine ovih priča je dečak Mogli koji je odrastao sa životinjama u indijskoj džungli. On je kao sasvim malecko dete bio ostavljen u džungli da preživi samo pomoću svojeg instikta. U tome mu pomažu čopor vukova, koji ga je usvojio, i neke od životinja koje ga uče Zakonu džungle koji moraju poštovati svi koji žive u njoj.
Nakon što je odrastao, Mogli napušta džunglu i odlazi među ljude da bi naučio živeti kao čovek. Međutim, svoje pravo mesto ne nalazi ni među ljudima koji ga ne prihvataju kao jednoga od njih.
Na kraju se on vraća u džunglu ali ovaj put se ne pridružuje životinjama nego živi usamljeničiki život.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

O DOŽIVLJAJIMA DEČAKA MOGLIJA

Ostavljen i izgubljen u džungli, Mogli je najpre nabasao na jednu vučiju porodicu, kojoj je prišao bez trunke straha što su oni vukovi. Majci vučici se dopala njegova hrabrost te su ga usvojili a ona mu je dala ime Mogli.
Dečaka je primetio i tigar Šir Kan, koji je voleo da jede ljudsko meso i tražio ga sebi za obrok.
O dečakovoj sudbini se moralo odlučiti na Saboru kod Skupštinske Stene, gde su sve životinje zajednički donosile odluke o životu u džungli. Tamo je Šir Kan govori da ljudskom biću nije mesto u džungli i hteo da mu ga prepuste ali su medved Balu i panter Bagera, obećali da će oni paziti na dečaka i naučiti ga Zakonu džungle kako se ne bi loše ponašao.
Vođa vukova, koji se zvao Akela, prihvatio je ostanak Moglija kao dobar za budućnost čopora, tako da je dečak ostao sa vukovima.
Sledećih desetak godina Balu i Bagera su učili Moglija o svemu u džungli, dok je Šir Kan tražio dobru priliku da ga ubije.
Majka vučica je jednom rekla Mogliju da će on morati da ubije Šir Kana ali je on ubzo to zaboravio jer se nije nije plašio tog tigra zbog zaštite od strane prijatelja i vukova iz čopora.
Kada je Mogli izrastao u snažnog dečaka, vođa vukova Akela je već bio ostareo, tako da su na Skupštini kod Stene mladi vukovi, na nagovor Šir Kana, tražili da se on ubije a dečak preda tigru.
Mogli se od njih spasao zahvaljujući vatri koju je bacio prema njima, posle čega su se razbežali.
Zatim je, razočaran i uplakan, odlučio da napusti džunglu. Najpre se oprostio sa svojom vučijom porodicom obećavajući im da će se jednom vratiti sa kožom ubijenog Šira Kana a potom se uputio prema selu kako bi život nastavio tamo sa ljudima.LEKTIRE © elektronska knjiga