Bora Stanković

KOŠTANA


lektira KOŠTANA

ANALIZA LEKTIRE

Ovo je drama o tužnoj strani života uzornih i uspešnih ljudi, koji je od ranih dana bio podređen obavezama i tradiciji. Među glavnim likovima su gazde i ugledni ljudi Vranja, koji su celog svog veka živeli pristojno, čuvajući ugled, radeći i zarađujući, podižući kuće i decu, ženeći se po volji roditelja i starije braće i slično. Tako su zapadali u monoton i sumaran život, sputan obavezama, bez prave ljubavi, bez strasti i oduška u lepotama slobode i nesputanosti, dok im je životno vreme prolazilo.
Pojavom mlade, lepe, zavodljive Ciganke(Romkinje) Koštane, oni počinju da se uz njenu pesmu otvoreno i čežljivo vesele i tuguju, ispovedaju, opijaju i luduju, priznajući da bi više od svega voleli slobodan život, strast i ljubav, da su i siromašni, samo da su srećni.
Pored Koštane u glavne likove spadaju Mitke, Hadži Toma i njegov sin Stojan.
Mitke stalno žali za mladošću, kada je bio srećan, voleo i ljubio, trošio i veselio se sa devojkama i ženama koje su ga volele. Njegova mladost se okočala kada ga je stariji brat Arsa oženio ženom koju nije voleo.
Hadži Toma, koji bio stariji od njega, prošao je još gore, jer nikad nije živeo slobodno, postao je čak i hadžija (hodočasnik u Jerusalim koji se cenio u crkvi i društvu) ali da pravih lepota nikada nije okusio. On za svoju ženu Katu kaže da je već od rođenja bila stara, mrtva, plačna, hladna i da mu je više bila kao majka nego žena.
Stojan, Hadži Tomin sin, je svestan da i njega čeka sličan, sumoran život, pun obaveza i zato pokušava da ga izbegne. On želi da oženi Koštanu punu pesme, igre i strasti.
Na kraju, ista tužna sudbina čeka i Koštanu, koju silom udaju u selo čime se završavaju njena bezbrižna mladost i sloboda.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Stojan i Mitke, koji potiču iz uglednih gazdinskih porodica iz Vranja, dane provode po kafanama, opijajući se i trošeći novac uz pesmu i igru lepe Ciganke (Romkinje) Koštane. To kod kuće ljuti njihove najbliže, Stojanovog oca: Hadži Tomu i Arsu predsednika opštine, kome je Mitke mlađi brat.

 • Na Uskrs, Hadži Toma grdi Arsu (koji su šuraci) zbog toga što njegova vlast dozvoljava Koštani da navodi na pijanstvo mnoge ugledne ljude Vranja. Arsa mu odgovara da je već jednom bio proterao Koštanu iz Srbije ali da su je domaći meštani željni provoda opet vratili. Kaže da mu se se žale i mehandžije kojima uništavaju mehane(kafane) i panduri na koje potežu jatagane(mačeve) i puške kada hoće da ih smire. Govori i to da Koštana ništa pred zakonom nije zgrešila što njena pesma zavodi muškarce da luduju i pijanče, da je ona, ustvari, poštena devojka. Tada oni povedu razgovor da bi najbolje bilo udati Koštanu, kako bi joj mesto bilo kod muža u kući, umesto u kafani. Arsa je taj posao preuzeo na sebe jer je načuo da je Ciganin(Rom) Alil, sin bogatog Asana iz sela Banja već prosio Koštanu ali da ga je ona odbila.

 • Tada Hadži Tomu obaveštavaju da je njegov sin Stojan doveo Koštanu i svirače na njihovo imanje sa vodenicom, Sobinu, gde se sada vesele. Ljut, Hadži Toma uzima pušku i odlazi na imanje spreman i da ubije sina Stojana zbog toga. Pre nego što je Hadži Toma stigao, Stojanu i sviračima se pridružio Mitke, koji traži da Koštana i njemu peva. Stojan je voleo Koštanu i želeo da je oženi protiv očeve volje, dok je Mitke uz njenu pesmu žalio za svojom mladošću i Redžepovicom.

 • Redžepovica je nekada bila njegova mlada ljubavnica, udata za staroga Redžepa. Jednom prilikom, stari Redžep ih je uhvatio zajedno i pokušao sa jataganom da probode Mitka ali mu je Redžepovica zasmetala svojom košuljom, dok je Mitke nekako utekao. Potom su Redžepovicu kaznili za preljubu, tako što su je živu vezali vreću i bacili u Moravu, da je reka udavi i odnese.

 • Kada se tamo pojavio sa puškom Hadži Toma, svi ga se mnogo uplaše. On odmah odatle otera sina Stojana kući a onda počne da preti ostalima. Međutim, njegov vodeničar na imanju, Marko i njegova žena Magda, preklinju ga da im oprosti i da zbog praznika Uskrsa sedne za sto i počasti se barem malo. On pristaje i sedeći za stolom, uz Mitka sluša pesmu Koštane (koja peva i igra uz svirku njenog oca Grkljana i majke Salčeta koje je poznavao kao muzičare iz mladosti).

 • Slušajući Koštaninu pesmu, postaje njom zadivljen, a njemu se javlja žal što je već ostario. Potom naručuje pesme za sebe i traži da se svi vesele. Šalje slugu u grad da pozove i druge gazde da mu se pridruže na imanju u veselju.

 • Haždi Toma se sa društvom danima opija i veseli a onda svirače i Koštanu odvodi u svoju kuću gde je daruje dukatima, koje ona iza leđa ponovo vraća njegovom slugi da ih spasi i sačuva. Njegov sin Stojan, koji je svo vreme do tada u kući bolovao od ljubavi za Koštanom, izlazi pred oca i optužuje Koštanu da se daje za novac. Ljutit i pijan hadži Toma uperuje pušku u njega da ga ubije zbog toga. Tada u kuću ulazi Arsa i preklinje Hadži Tomu da se urazumi, što mu uspeva. U isto vreme Arsa isteruje iz kuće Koštanu i svirače.

 • Mitke dovodi svirače i Koštanu u svoju kuću, i okupljenima on se ispoveda kako je od rođenja bio "bolan od života" , stalno ga je nešto u njemu teralo da pije i luta po mehanama, ljubi devojke i žene. Što je više dobijao, stalno je više tražio, nije znao da stane jer je bio bolan od samog sebe. Takva je bila njegova mladost, sve dok ga stariji brat Arsa nije oženio i time sve prekinuo. On od Koštane zatraži da mu peva "žal za mladost", pesmu koja će mu samo još jednom vratiti njegovu slatku mladost. Kada je ona zapevala čežljivu ljubavnu pesmu, on stade proklinjti svoju bekrijsku i lutalačku prirodu i htede ubiti sebe jataganom, jer je ostario.

 • Utom u kuću upada njegov brat Arsa sa pandurima i počinje da ga grdi. Rekao mu je kako su on, otac i majka celoga života ispašatali i mučili se zbog njegovih pijanstava, trošenja novca, lutanja, dok je on sebično ugađao samo sebi. Njegove reči, zbog majke, delovale su na Mitka koji se rasplakao.

 • Tada Arsa kažnjava Koštaninog oca Grkljana, da mora čistiti čaršiju, dok njenu majku, Salče šalje u zatvor, da tamo ostane sve dok se Koštana ne uda. On šalje Policaju(glavnog pandura) da ode u selo Banju i kaže Asanovom ocu da dođu sa svatovima i odvedu Koštanu. Koštanini roditelji ga preklinju da to ne čini ali on ne popušta.

 • Koštanu čuvaju zatvorenu u kućici, u ciganskoj mahali da ne pobegne, dok se svatovi približavaju. Koštana izlazi vani, grize ruke i pokriva oči jer ne može da prihvati nasilnu udaju. Tada se na konju pojavljuje Stojan. On je poziva da se uda za njega ali ga ona odbija jer kaže da nije za hadžijsku kuću, da celog života sedi zatvorena u njoj, služeći svekra i svekrvu. Ona više pripada ciganskoj kući. Uvređen i razočaran, Stojan odlazi.

 • Svatovi se sve više približavaju ali je pre njih došao Mitke. Koštana, obradovana njegovim dolaskom, moli ga da je spasi od udaje. Mitke odgovara da nije došao zbog toga, nego da je daruje. Brat Arsa je od njega tražio da prestane sramotiti ga po mehanama ili da ga ubije, jer više sa njim takvim ne može. Mitke nije mogao ubiti brata, pomirio sa sudbinom, više neće izlaziti iz kuće dok ga mrtva iz nje ne iznesu. On i Koštani govori da se od sudbine ne može pobeći, da je svejedno čeka kuća i patnja, sad ili kasnije - isto je. On je daruje novcem i savetuje da ne plače nego da hrabro prihvati svoji udaju i sudbinu. Odlazi.

 • Koštana je tako i uradila. Bez primoravanja, sama je hrabro i prkosno ušla u svatovska kola, koja su, okružena svatovima, odvezla je drumom ka Banji.LEKTIRE © elektronska knjiga