Erik Najt

LESI SE VRAĆA KUĆI


lektira LESI SE VRAĆA KUĆI

ANALIZA LEKTIRE

Ovo je jedna neverovatna priča o prijateljstvu i vernosti psa prema dečaku uz kojeg je odgajan ili tačnije rečeno odgajana pošto se radi o ženki.
Glavni lik u ovoj knjizi je keruša Lesi, najlepši primerak rase škotskog ovčara, kome su se divili svi u mestu zvanom Grinal Bridž koje se nalazilo u engleskoj pokrajini Jorkšir. Ona je pripadala siromašnoj porodici Sama Karkloa, gde je bila omiljena ljubimica njegovog sina Džoa.
Zbog siromaštva u kome se nalazio, otac je bio primoran da proda Lesi bogatom vojvodi od Rudlinga, koji mu za nju plaća velikim parama.
Sa prodajom se nisu mogli pomiriti ni dečak, ni pas, koji su do tada bili nerazdvojni. Lesi uspeva da dva puta pobegne od novog vlasnika i vrati se dečaku ali je sve to bilo uzalud.
Trećeg puta odvode je daleko u Škotsku, toliko daleko da se ne može vratiti dečaku čak i ako ponovo pobegne, tako da se u njemu gasi svaka nada da će je ikada više ponovo videti.
Ipak, Lesi ne odustaje od povratka nazad kući. Ona ponovo beži a ispred je očekuje dugačak put, pun avantura i opasnosti, sve dok se jednom ne pojavi pred školom gde je nekada čekala dečaka.


UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga