Branislav Nušić

NARODNI POSLANIK


lektira NARODNI POSLANIK

ANALIZA LEKTIRE

Komedija Narodni poslanik podeljeno je u tri čina.
Radnja komedije se bavi pitanjima osvajanja vlasti i načinom kako se bira poslanik u jednoj srpskoj varošici. U centru zbivanja je slika palanke i mentaliteta njenog naroda, a glavno dešavanje su izbori za poslanika u parlamentu. Sve se vrti oko priprostog trgovca Jevrema Prokića, koji živi sa ženom Pavkom i ćerkom Danicom, jednostavnim i običnim palanačkim životom. On je vrlo utecajan i bogat čovek, koji se obogatio se raznim špekulacijama, ali on sad sad želi još da stekne i političku moć i ugled narodnog poslanika.
Međutim, njegov stanar i budući zet, advokat Ivković takođe želi isto to političko mesto. I tako nastaje zaplet radnje.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Radnja počinje dešavanjima u kući, unutar porodice Prokića. Pavka i njena kćerka Danica razgovaraju o mogućnostima ćerkine udaje, dok je glava porodice, otac Jevrem, zaokupljen samo predstojećim izborima, na kojima želi da postane narodni poslanik.

 • Odnedavno, u njihovoj kući se nastanio advokat Ivković. Mladi Ivković je privukao pažnju Danice, što je izuzetno uznemirilo Pavku. Pavka ne želi da njena ćerka bude ogovarana među ljudima. Pavku još više uznemirava njen suprug Jevrem, jer se svaki put kada su izbori, on menja ličnost. Tada potpuno zanemaruje dućan, poslove, kuću i svoje najbliže.

 • Pošto je Ilić, glavni kandidat na vladinoj listi, pao u nemilost gradonačelnika, Jevrem je video priliku i počeo razmišljati o tome kako bi on mogao biti taj novi kandidat vlasti. Jevremovu kandidaturu će podržati i bivši državni službenik Sreto Numera. Sreto je bio poznat kao osoba koja je bila u zatvoru, falsifikator i proneveritelj. On podučava Jevrema, koji je potpuno neobrazovan, o prednostima pozicije narodnog poslanika.

 • Poslanička pozicija može biti iskorišćena za lično bogaćenje, kao i za bogaćenje porodice, sve to uz malverzacije i korupciju. Kao narodni poslanik, Jevrem će imati mogućnost da svima koji su podržavali njegovu kampanju dodeljuje pozicije ili koncesije na kojima se dobro može zaraditi, sve to na račun države i njene imovine.

 • Ipak, Jevrem je najviše ushićen time što će mu biti dodeljena čast da bude narodni poslanik, što će moći preseliti se u Beogradi i biti član Narodne skupštine. On odlučuje da ne štedi novac, daće koliko god bude trebalo svima koji mu pomognu da pobedi na izborima. Trošenje novca i zanemarivanje posla jako brine njegovu suprugu Pavku.

 • Dok je Jevrem bio fokusiran na svoju poslaničku kandidaturu, njegova ćerka se verila sa mladim advokatom Ivkovićem. Jevrem ne bi imao ništa protiv izbora svoje ćerke, da se advokat nije kandidovao kao protivnik na opozicionoj listi.

 • U drugom činu dolazi do još veće borbe između ova dva kandidata. Na jednoj strani je Jevrem, kandidat vladajuće stranke, dok je na drugoj strani Jevremov zet, advokat Ivković, koji je kandidat opozicije. U porodici Jevrema Prokića dolazi do podele, njegova supruga Pavka podržava Jevrema i vlast, dok je ćerka Danica u opoziciji sa verenikom Ivkovićem. Takođe i Ivkovićeva tetka Marina, traži od budućeg prijatelja Jevrema da se odrekne familije, to jeste njihovih glasova, da oni glasaju za budućeg zeta Ivkovića. Jevrem to odbija, ako za ćerku već daje novac i miraz, previše je da mu prepusti i familiju(njihove glasove).

 • Jevremovi verni saradnici su Sreto Numera i Sekulić, koji je policijski pisar. Obojica mu pomažu iz ličnih interesa. Sreto očekuje da će se vratiti u državnu službu nakon Jevremove pobede, dok Sekulić računa na to da će Jevrem potpisati njegove novčane menice. Ovaj dvojac je dao da se štampaju plakati na kojima se tvrdi da je advokat Ivković oteo suprugu njihovom klijentu Simi Sokiću. Iako su znali da je to laž, pretpostavljali su da će im pomoći u kampanji.

 • Gazda Jevrem je sve više zbunjen događajima oko sebe i sve teže se snalazi u njima. Takođe, nije siguran da li će imati hrabrosti da govori u skupštini. Iz tog razloga, sa Sretom pokušava da uvežba kako da održi poslanički govor pred drugim poslanicima i ministrima u skupštini. Međutim, to mu baš i ne uspeva jer uplašen i neobrazovan, ispada jako smešan.

 • Birači dolaze ispred Jevremove kuće kako bi im se on obratio. Jevrema hvata panika jer mora održati govor kojeg nema spremnog. Zato se snalazi tako što ukrade govor od Ivkovića i čita ga pred masom.

 • Pošto je to bio opozicioni govor, čitajući ga Jevrem napada i okrivljuje vlast uz reči "dole vlada". Ivković u beogradskim novinama objavljuje vest da je Jevrem održao govor protiv svojih i prešao u opziciju, čime nanosi veliku štetu Jevremovom ugledu kod njegovih birača. Jevrem je ljutit i raskida veridbu svoje kćerke, te daje Ivkoviću i otkaz iz stana. Ivković mu saopštava da se iz stana može iseliti za petneaest dana, dotad, silom prilika, ostaju pod istim krovom

 • No, Jevremova ćerka Danica odluči mu se suprotstaviti i stati na stranu svoga verenika. Ona je Ivkovićev glasač i ne želi da raskine zaruke. Kuca na Ivkovićeva vrata i govori mu: ako njeni roditelji pripadaju vladi, ona ima prava na opoziciju. Stupila je u otvorenu borbu protiv oca.

 • Na izborima pobeđuje Ivković ali Jevrema njegovi saradnici obmanjuju da je pobedio on, da bi mogli da se časte na njegov račun. Malo nakon toga, narodna masa, sa muzikom, krenula je pobednikovoj kući, ga da pozdravi jer je takav bio običaj nakon svakih izbora.

 • Kako su i Ivković i Jevrem stanovali u istoj kući, svaki od njih izlazi na svoj prozor, da održi pobednički govor. Danica, koja je, prethodno, prepisala Ivkovićev pripremljeni pobednički govor, dala ga je ocu koji je bio uveren da je on pobednik, kako bi se obratio biračima. Tako obojica, svaki sa svog prozora, u isto vreme, kreću sa istim govorom, komično se nadopunjujući.

 • Ali narod je ljut i gađa Jevrema kupusom, krompirima i jajima. Tada Jevrem uviđa da je izgubio izbore. On kaže: Šta ti je, bože moj, sudbina! Neću ići u skupštinu kao poslanik, ali ću ići u skupštinu kao skupštinski tast.
  Uzima ključeve od dućana u jednu ruku jer sad mora da se vrati starom poslu, u drugoj još uvek drži govor, stoji uzbuđen i plače.
LEKTIRE © elektronska knjiga