GROZDANA OLUJIĆ

OLDANINI VRTOVI


lektira OLDANINI VRTOVI grozdana olujić

ANALIZA KNJIGE

Ovo je bajka koja nosi poruku da sreća koja se ne deli nije sreća.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA


  • Jedna devojčica je živela u velikom gradu, sagrađenom od velikih betonskih zgrada, koje su zaklanjale sunce i rasterale ptice i drveće. Devojčica je imala ožiljke na licu, uz to bila je usamljena i tužna jer su njeni roditelji bili na poslu a ona nije imala sa kim da razgovara.

  • Jednog dana, u stanu tužne devojčice pojavila se Bela Mišica koja je umela da govori. Devojčica se požalila Mišici na beton koji je okružuje i poželela da je umesto njega cveće. Sledećeg trenutka, zajedno sa Mišicom obrela se u vrtu prepunom cveća, iznad koga su letele ptice.

  • Bio je to Oldanin vrt, sačinjen od raznoraznog lepog cveća, kome devojčica nije znala ni ime. Devojčica je bila oduševljena jer sve u vrtu, cveće, trava, zvezde su mogli da pevaju ili zvone. Onda je iz jednog cveta izletela vila, koja je rekla da se zove Oldana.

  • Vila Oldana je pozvala devojčicu da zauvek ostane u vrtu i postane vila, koja će moći da se pretvara u sve što poželi. Ali devojčica nije mogla ostati u vrtu jer bi onda njena majka tražila je i tugovala za njom. Vili je bilo čudno da devojčica toliko voli majku jer su vile volele samo sebe i bile srećne zbog toga.

  • Onda je vila predložila devojčici da poželi nešto drugo, ako hoće može da bude najbogatija na svetu. Ali devojčica je poželala samo da pomogne svojoj majki koja je po ceo dan naporno radila kao čistačica. Vilu je to još više začudilo, jer je prvi put u svom vrtu čula da se neko odriče svoje sreće da bi pomogao drugom. Onda je svojom rukom prešla preko devojčicinog lica i ožiljci su nestali sa njega.

  • Vila se devojčici zahvalila što je podsetila, da sreća koja se ne deli - nije sreća. Na rastanku, poklonila joj je srebreni cvet, koji u rukama dobrih pomaže a u rukama zlih rađa zlo. Rekla joj je i da ako ponovo bude tužna, samo triput izgovori njeno ime i Mišica će doći po nju. Onda je i vila i njen vrt izbledeo i nestao a devojčica se opet našla u svojoj visokoj betonskoj zgradi.

  • Devojčica je mislila kako je sve to sanjala i ponovo bila tužna. Ali sutradan, kad se probudila, njena terasa bila je prepuna cveća, njena majka bila je nasmejana pored nje. Bio je tu i srebreni cvet a Mišica je dolazila u posetu.
LEKTIRE © elektronska knjiga