Čarls Dikens

OLIVER TVIST


lektira OLIVER TVIST

ANALIZA LEKTIRE

Roman “Oliver Tvist” prikazuje društveni problem odrastanja dece bez roditelja. U romanu se opisuje sudbina Olivera Tvista, nezbrinutog dečaka koji je prilikom rođenja ostao bez majke. Realistično je prikazan je njegov teški život kojeg je vodio u sirotištu a kasnije sa lopovima na ulici. Pisac je preko Olivera Tvista skrenuo pažnju koliko su surovi životi siromašne dece i optužio društvo 19. veka zbog licemerja i nehumanosti prema njima.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • U gradu blizu Londona, jedna žena rodila je dečaka i umrla. Dete je poslato u sirotište gde su ga često tukli i izgladnjivali. Nadležni iz uprave sirotišta, uzimali su za sebe novac namenjen za hranu siročadi, dok su njima davali nešto malo jedva da prežive. Zbog toga su deca u sirotištu često umirala a ona koja prežive bila su mršava i slabunjava jer su ih hranili sa malo hleba i kaše.

 • Jednom prilikom dečaci iz sirotišta, bili su primorani da zbog gladi zatraže još kaše za jelo. Izbor da to učini pao je na Olivera. Kada je Oliver od nadzornika sirotišta i njegovih pomoćnica zatražio još malo kaše, odmah su ga istukli i smestili u pritvor. Zbog takve drskosti, dečaka su odlučili iz sirotišta dati nekome za izučavanje zanata, samo da ga se reše.

 • Tako je Oliver postao šegrt jednom pogrebniku, kome je bio jako koristan pri organizaciji sahrana. To je smetalo drugom pogrebnikovom šegrtu, i njegovoj devojci koji su mu stalno postavljali smicalice. Olivera takođe nije volela pogrebnikova supruga, pa su ga svi zajednički tukli. Zbog toga Oliver odluči da pobegne u London, gde je mislio da će započeti bolji život.

 • U Londonu se spetljao s dečacima lopovima kojima je komandovao čovek koji se zvao Fejgin. Oni ga obučavaju kako da krade. Oliver nije razumeo da se radi o nečem lošem, njemu je sve to bilo zanimljivo poput igre. Prilikom pokušaja prve krađe, koju nije uspeo ni da počini, Olivera su uhapsili. Od pogrešne teške presude i zatvora spasio ga je ugledni gospodin Braunlo. Nakon toga, gospodin i gospođa Baraunlo postaju Oliverovi staratelji, koji su prema njemu bili veoma pažljivi, tako da je po prvi put osetio kako je lepo biti obasut ljubavlju.

 • U međuvremenu, za Oliverom je tragao i zlokobni Monks, koji je bio njegov polubrat. On je znao pravu istinu o Oliverovom poreklu. Oliverov otac bio je imućni gospodin koji je umro pre nego što se Oliver rodio. Njegovo bogatstvo trebalo je da nasledi Oliver ali Monks je potplatio Fejgina da od Olivera napravi razbojnika koji će završiti u zatvoru. Tako bi Oliver izgubio pravo na nasledstvo, koje bi tada pripalo njegovom polubratu Monksu.

 • Dok je Oliver proživljavao najlepše dane svog života, Fejgin i njegovi dečaci su ga uporno tražili. Jednog dana, kada ga je gospodin Brownlow poslao u knjižaru da neke plati knjige, uhvatila ga je devojka koja se zvala Nensi i vratila Fejginu, koji ga je dao kriminalcu Sajksu.

 • Sajksu je bio potreban dečak sitne građe za provalu kuće koja je pripadala porodici Mejli. Plan mu je bio da ubaci Olivera kroz mali prozor u kuću, da bi otvorio vrata a on ušao unutra i opljačakao kuću. On je zapretio Oliveru da će ga ubiti ako ne bude hteo da sarađuje. Ali pljačka nije uspela jer su uhvaćeni na delu i počeli da beže. Zatim je počela potera u kojoj je Oliver ranjen.

 • Ranjenog Olivera potom spašavaju vlasnica kuće, gospođa Mejli i njena usvojena kćerka Roz Fleming, koje su shvatile da je on samo nedužni dečak. Oliver im je ispričao svoju priču i one su mu obećali pomoći. Roz je pronašla gospodina Braunla sa kojim se udružila u otkrivanju porekla Oliverovih roditelja i njegove prošlosti. Pomoću Nensi ušli su u trag Oliverovom polubratu Monksu.

 • Nažalost, Sajks i Fejgin su otkrili da im je Nansi pomogla, pa ju je Sajks ubio a zatim se dao u bekstvo. Gospodin Braunlo pronalazi Monksa i primorava ga da mu otkrije celu istinu. Monks pod pritiskom priznaje sve i otkriva istinu o Oliverovim roditeljima.

 • Oliverov otac bio je nekada Braunlov najbolji prijatelj, sve dok umro pre dvanaest godina.
  Oliverova majka Agnes koja je umrla pri porođaju, bila je starija sestra od Roz, za koju Roz nije znala. Oliver je bio jako srećan jer je shvatio da mu je Roz tetka.

 • Svi oni koji su naudili Oliveru dobili su svoju kaznu: Fejgin je osuđen na smrt, njegovi dečaci su pomrli, Sajks se slučajno obesio dok je bežao ispred potere, a Monks je umro od bolesti u zatvoru. Roz Fleming se udala za sina gospođe Mejli, Harija Mejlija.

 • Gospodin Braunlo je usvojio Olivera za sina, tako da je on nastavio živeti i odrastati u domu punom ljubavi, gde je napokon bio srećan.LEKTIRE © elektronska knjiga