Branko Ćopić

ORLOVI RANO LETE


lektira ORLOVI RANO LETE

ANALIZA LEKTIRE

Roman "Orlovi rano lete" se sastoji iz dva dela.
Prvi deo govori o događajima pre početka Drugog svetskog rata, dok se drugi događa za vreme Drugog svetskog rata.
Glavni likovi u romanu su grupa dečaka u bosanskom selu Lipovu. Oni još kao vrlo mladi nikome ne dopuštaju da ih maltretira i ugnjetava. Tako su još u školi pobunili se protiv strogog učitelja, koga su nazvali Paprika. On ih je često tukao i kažnjavao, pa su odmetnuli se u hajduke i osnovali svoj logor u kojem su se skrivali umesto da idu u školu. Kada su roditelji otkrili o čemu se radi, pronašli su njihovo skrovište ali i oterali strogog učitelja iz škole. Tako su deca ponovo mogla ponovo da uče školu bez kažnjavanja.

U drugom delu isti dečaci, sa istom hrabrošću pomažu partizanima da oslobode njihovo selo. Tada se njihovo bivše skrovište pokazuje vrlo korisno u borbi protiv neprijatelja.
Nakon oslobođenja sela, ta grupa dečaka, iako su vrlo mladi, odlazi u rat, da se bori za oslobođenje čitave zemlje.
Zbog toga je pisac roman simbolično nazvao "Orlovi rano lete", dečaci su prerano za svoje godine, hrabro poleteli u rat i borbu, ne dopuštajući nikome da ih ugnjetava i oduzima im prava i slobodu. Kako na početku u školi protiv učitelja, tako kasnije protiv neprijatelja naroda i zemlje.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

U ovom romanu se govori o grupi dečaka. Oni su učenici četvrtog razreda u Lipovu - jednom bosanskom selu. Na početku oni žive srećan i bezbrižan dečji život. Njihova učiteljica zove se Lana i oni je jako vole. Kada je učiteljica otišla u varoš, na njezinom mjesto dolazi učitelj kojeg su dječaci prozvali „Paprika“. Učitelj je jako maltretirao i tukao decu tako da su deca počela bežati od škole. Vođa dečaka je bio Jovanče a osim njega tu su bili Lazar Mačak, Stric, Đoko Potrk, Nikolca prikolca i devojčica Lunja. U Prokinom gaju oni su napravili jedan logor pod nazivom Tepsija. Tu su bežali iz škole i družili se po čitav dan. Jednog dana Lazar Mačak i Jovanče su otkrili prolaz u jednu podzemnu špilju. Kada se učitelj "Paprika" požalio Knezu da djeca ne dolaze u školu, zajedno sa poljarem Lijanom i roditeljima organizirali su poteru i pronašli su skrovište djece. Zahvaljujući što su sreli Nikoletinu Bursaća oslobađaju decu i odluče da odu u vareš da pronađu učiteljicu Lanu. Uskoro počinje rat. Dečaci koji su se do jučer igrali postaju aktivni učesnici i svjedoci tog rata. Oni pomažu partizanima i otkrivaju im tajnu pećinu. Oni učestvuju u obrani svog sela zajedno sa borcima i postaju partizanski kuriri. Na kraju odlaze u rat s nadom da će se ponovo vratiti u Prokinom gaju i u svoj logor Tepsiju.LEKTIRE © elektronska knjiga