Karlo Kolodi

PINOKIO


lektira PINOKIO

ANALIZA LEKTIRE

Glavni junak u ovoj knjizi je drveni lutak Pinokio, koji želi da postane pravi dečak. Njega je stari i siromašni stolar Đepeto istesao od drveta želeći da mu on bude dobar sin ali je dugačak put do finog i lepo vaspitanog deteta.
Čitajući o Pinokiju vidimo da je on nestašan i tvrdoglav dečak, koje ne voli školu, niti bilo šta radi, tako da stalno upada u nevolje. Takođe vidimo da svaki put kada nije poslušao svog oca Đepeta ili majku Vilu koji ga savetuju ka najboljem, on debelo zažali jer se nađe u velikoj opasnosti.
Pinokijev nos ima osobinu da raste kada Pinolio nešto laže i da se smanjuje kada počne govoriti istinu.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Stari i siromašni stolar, Đepeto, poželeo je da isteše sebi lutka od jedne drvene cepanice koja je umela da govori. Kada je završio sa pravljenjem lutka, nazvao ga je Pinokio. Odmah ga je naučio da hoda ali se lutak pokazao kao vrlo nestašan.

 • Najpre je Pinokio počeo da beži iz kuće kroz selo tako da ga je Đepeto morao da juri. Neki prolaznici su se smejali, drugi su žalili sirotog Pinokia misleći da starac hoće da mu naudi. Tu se našao i policajac koji je Đepeta odveo u zatvor a Pinokija pustio.

 • Kod kuće Pinokio razgovara sa cvrčkom koji ga najlepše savetuje da mora slušati svog oca, ići u školu ili izučiti zanat. Pinokio nije želeo poslušati ništa od toga, umesto toga gađao je čekićem crvčka i slučajno ga pogodio, tako da je cvrčak ostao mrtav na zidu.

 • Pinokio je sam u kući bio gladan ali nije imao šta da jede, a napolju je počela oluja. Da bi se ugrejao previše se približio peći i stavio noge na nju. Međutim, ujutro kad se probudio video je da su mu noge izgorele.

 • Nepomičan, Pinokio je plakao dok se Đepeto nije vratio iz zatvora, napravio mu druge noge i nahranio ga.

 • Sutradan je Đepeto prodao svoj kaput da bi Pinokiju kupio bukvar i poslao ga u školu. Na putu prema školi, Pinokio ugleda lutkarsko pozorište i proda svoj bukvar da bi mogao kupiti ulaznicu.

 • Kada unutra pozorišta druge lutke prepoznaju Pinokija, jako mu se obraduju jer je bio jedan od njih. Međutim, nije mu se obradovao i vlasnik pozorišta koji se zvao Manđafoko. On je Pinokija podložio u vatru kako bi sebi ispekao ovna za jelo.

 • Uplašeni Pinokio je molio da ga pusti i dozivao svog oca Đepeta da ga spasi. To je rastužilo Manđafoka pa je pustio Pinokija i još poslao pet zlatnika njegovom ocu kada je čuo koliko je on siromašan.

 • Na putu kući, Pinokio susretne dvoje prevaranata lisicu i mačka. Oni su varali ljude tako što se lisica pretvarala da je hroma a mačak da je slep. Kada im je Pinokijo ispričao da ima pet zlatnika koje nosi svom ocu, oni odlučiše da mu prevarom uzmu novac.

 • Izmislili su priču o Čudesnom polju, gde mogu da se poseju zlatnici a sutradan na tom mestu izrastu stabla na kojima rađaju stotine zlatnika. Pinokiju se jako dopadne to polje jer je želeo za svog oca dosta zlatnika.Ali na putu do Čudesnog polja, prerušeni mačak i lisica napadaju Pinokija da ga opljačkaju. On svoje zlatnike sakriva u usta koja oni ne mogu da otvore pa ga vešaju o drvo.

 • Sa drveta ga spašava Vila, kojoj on obećava da će biti dobar dečak. Svaki put kada bi pokušao da je slaže njegov nos bi rastao sve dok ne bi rekao istinu. Vila je pozvala njegovog oca da dođe po Pinokija

 • Pinokio je krenuo u susret ocu ali je opet nabasao na prevarante lisicu i mačka. Oni ga ponovo ubediše da treba da ode do Čudesnog polja i poseje zlatnike. On je tako i uradio, zakopao je zlatnike a kada se udaljio od polja, lisica i mačak ih otkopaju i odnesu.

 • Prevareni Pinokio ih je tužio sudu ali je sudija umesto prevaranata njega osudio na zatvor. U zatvoru je ostao četiri meseca.

 • Pri povratku kući Pinokio je bio ogladneo i ušao u tuđi vinograd da uzme grožđa. Vlasnik vinograda ga je uhvatio u krađi i za kaznu vezao umesto svog psa(koji je dan pre uginuo) da sačuva njegove kokoške od kuna. Kada su kune došle da kradu kokoške iz kokošinjca Pinokio je zatvorio vrata kokošinjca da ne mogu pobeći. Za nagradu vlasnik ga je pustio na slobodu.

 • Kada se vratio Vilinoj kući, ona više nije bila tu, našao je natpis da je umrla jer je on izneverio. Pinokio je gorko plakao zbog toga, sve dok mu jedan golub nije ispričao kako je kod mora video njegovog oca Đepeta koji ga traži.

 • Golub je na leđima odneo Pinokija do obale mora da nađe oca ali je bilo prekasno. Đepeto je već bio na čamcu kojeg je nosila oluja i potopila u dubine. Pinokijo je plivao za čamcem cele noći ali nije uspeo da pomogne ocu. Talasi su ga izbacili na ostrvo "Pčela radilica" gde je ponovo našao svoju Vilu.

 • Vila od Pinokia traži da bude poslušan i nastavi sa školovanjem a zauzvrat ona će postati mu majka i pretvoriti ga u pravog dečaka.

 • Pinokio se jako obradovao tom obećanju, slušao je svoju majku Vilu, počeo je dobro da uči, čak ga je i učitelj hvalio. Jednom su neki od njegovih školskih drugova uspeli da ga na prevaru, da će videti ogromnog morskog psa, odgovore da ne ide na časove. On ih je poslušao, otišao je na obalu mora i shvatio da je prevaren izgubio ceo školski dan zbog čega je Vila bila ljuta na njega.

 • Od tada se Pinokio samo lepo ponašao, išao u školu i dobro učio da je na kraju godine bio najbolji učenik. Zbog toga mu je Vila obećala da će kroz koji dan postati pravi dečak.

 • Ali najbolji Pinokijev drug nagovara ga da zajedno odu u Zemlju igračaka u kojoj dečaci ništa ne rade osim što se po ceo dan igraju i zabavljaju. Pinokio mu je naivno poverovao i otišao. Tamo ih je odvezao jedan Čovečuljak kočijom u kojoj su bili upregnuti magarci. Dečaci u Zemlji igračaka zaista nekoliko dana nisu ništa radili, samo su se igrali. A onda su se jednog dana pretvorili u magarce.

 • Nakon toga, Pinokija je kao magarca Čovečuljak prodao cirkusu gde je morao da pleše i skače kroz obruče i zabavlja publiku. Ubrzo, je povredio nogu i nije više mogao da nastupa u cirkusu pa su ga prodali jednom čoveku da od njegove kože napravi bubanj.

 • Taj čovek je napre želeo da udavi magarca pa ga je ubacio u more. U moru su ribe pojele magarca sve dok umesto kostiju nije ostao samo isti lutak kakav je bio pre nego što se pretvorio u magarca.

 • Pinokio je bežao od čoveka koji ga je i dalje smatrao svojom svojinom plivajući morem, ali ga ubrzo progutao ogromni morski pas. U ogromnom stomaku morskog psa Pinokio pronalazi oca Đepeta kojeg je pre dve godine progutao isti morski pas.

 • Kada je morski pas zaspao, Pinokio je zajedno sa ocem pobegao kroz njegova otvorena usta. Pinokio je plivao noseći oca na leđima i nekako došao do obale. Tamo su videli lepu kolibu. U njoj je živeo crvčak kojeg je Pinokio ranije gađao čekićem. Cvrčak mu je oprostio loše ponašanje i dopusto da on i otac žive u njegovoj kolibi.

 • Od tada Pinokio je po noći učio, po danu zarađivao radeći kod jednog vrtlara i praveći korpe od pruća da bi pomogao svom ocu i majci Vili koja se bila razbolela.

 • Jednog jutra kada se Pinokio probudio, za nagradu, više nije bio lutak nego pravi dečak. On i njegov otac bili su srećni zbog toga i sa osmehom posmatrali nepomičnu drvenu lutku koja je nekada bila Pinokio.LEKTIRE © elektronska knjiga