Jovan Popović Sterija

POKONDIRENA TIKVA


lektira POKONDIRENA TIKVA

ANALIZA LEKTIRE

Izraz "pokondiren" označava nekog ko je uobražen, nadmen i obesan.
Fema koja je nekad bila žena običnog majstora opančara, silom pokušava da izigrava otmenu gospođu.
Ona je rođena kao obična paorka(vojvođanska seljanka) ali želi sebe predstaviti kao nekoga ko je oduvek bio plemenitog roda i živi otmenim životom. U Feminom svetu, otmenost mora biti odricanje i gađenje od običnog sveta i razmetljivo uzdizanje sa pomodarstvom i raznim razmaženim prohtevima.
Fema je arogantana, neobrazovana, prosta, gruba i stoga ispada jako smešna i glupa. Ona svojim bližnjima zadaje razne muke i uspeva da sebi privuče slične prevarante koji se uzdižu lažnim gospodstvom.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Fema, žena koja nakon muževljeve hoće da zaboravi dotadašni život, želi na silu da postane velika dama i uđe u društvo otmenih ljudi. Novac koji je nasledila od muževljevog mukotrpnog rada, lako razbacuje na raskoš i luksuz. Ona se kiti skupocenim haljinama i menja nameštaj u kući samo u želji da prati modu. Fema zabranjuje da joj pominju kako je nekada bila majstorica, žena čiji je muž bio opančar. Iako je nevešta sa stranim jezicima, Fema pokušava da govori na francuskom i nemačkom.

 • Takođe, traži da se i njene sluge ponašaju kao prave gospodske sluge, tako da dotadašnji šegrt Jovan mora preko noći postane otmeni sluga Johan, Žan ili Hans koji tečno govori francuski i oblači se izuzetno moderno. Ne želi da čuje za svog brata Mitra, koji je bio zanatlija čizmar, jer je on sada za nju prost čovek. Ona od svoje ćerke Evice traži da ništa ne radi i samo se ponaša gospodski.

 • Evica je imala verenika Vasilija, koji je došao u Feminu kuću da se dogovore oko venčane haljine. Fema koja je ranije obećala svoju kćerku Vasiliju i nazivala ga zetom, sada ne želi da uda kćerku za njega jer on nije bio od plemenitog roda. Kada Vaslije, Femu umesto gospođom nazove 'majstoricom', ona ga istera iz kuće i kaže kćerki da se mora udati samo za gospodina.

 • Fema je imala drugaricu Saru, koja je takođe glumila otmenu gospođu. Njih dve su laskajući jedna drugoj i razmećući se gospodskim manirima, vodile prazne "otmene" razgovore na stranim jezicima o modi i sličnim stvarima. Sara predlaže Femi da kćerku Evicu uda za plemenita čoveka, koji će je naučiti i uzdići da postane "nobles" jer ona poznaje jednog koji je dobra prilika za nju.

 • Dolazi Femin brat Mitar, kojem Evica priča o svim nevoljama sa majkom i zabrani da se uda za Vasilija. Na njenu nesreću, Mitar takođe smatra da ona ne treba da se uda za Vasilija, koji je siromašan mladić, nego da potraži bolju priliku za sebe.

 • Ali, Mitar je zbog ostalih stvari jako besan na Femu. Dolazi kod nje i naziva je "pokondirenom tikvom", žestoko je grdi i govori da je treba istući. Traži o nje da se urazumi, prestane raskućavati kuću i praviti komendije, te da se vrati normalnom životu koji pristaje udovici pokojnog majstora.

 • Fema ga naziva prostakom i ignoriše, nastavljajući po svom. Kod nje dolazi Sara sa filozofom Ružičićem, koji želi da zaprosi Evicu. Ružičić visokoparnim rečima i stihovima pokušava da očara Evicu ali ga ona ništa ne razume i na kraju beži od njega.

 • Razočaranom Ružičiću, Sara predlaže da umesto Evice, oženi njenu majku Femu i tako dođe do njenog novca. Ružičić to odbija, ali nemajući drugog izbora da dođe do novca, ipak nerado pristaje.

 • On zaprosi Femu a ona sva presrećna prihvata, poklanjajući mu burmuticu svog pokojnog muža. Ona sebe naziva budućom "gospođom filozoficom" i odlučuje da se ubuduće ponaša još otmenije. Smatra da su se njeni snovi o životu otmene dame ostvarili i brzo pravi velike planove o raskošnoj svadbi.

 • Vasilije dolazi kod Evice i govori joj da je na lutriji dobio dvanaest hiljada forinti, da više nije siromašan i da sada imaju uslove da se venčaju. Ali on je, prethodno, da bi mu se posrećilo, ostavio na čuvanje "reškontu"(srećku), kod Evice koju je ona sakrila u burmuticu.

 • Evica pokušava da nađe burmuticu ali otkriva da je njena majka, koja nije znala da se unutra nalazi "reškonta", burmuticu poklonila Ružičiću.

 • Tada Evica odluči da se pretvara kako je zaljubljena u filozofa Ružičića da bi od njega dobila burmuticu sa srećkom nazad. Ružičić je srećan što se Evica zanima za njega ali joj priznaje da je burmuticu poslao po Jovanu da je on proda u zalagaonici. Evica onda trči da stigne Javana i vrati burmuticu.

 • Kada se Fema i Sara pojave pred Ružičićem, on im saopštava da raskida veridbu jer je ona stara žena i da on ljubi samo njenu kćerku. Uvređena Fema ga tera i govori da nikada neće dozvoliti kćeri da se uda za njega.

 • Evica, Vasilije i Mitar su uspeli pronaći burmuticu ali u njoj nije bilo "reškonte". Dok žale za njom, pojavljuje se Jovan koji je sačuvao pre predaje u zalagaonicu, tako da im vraća srećku nazad.

 • Vasilije dobija nazad svoju "reškontu" i odlučuje da časti Jovana sa hiljadu fornti. Nakon toga, on od Feme i Mitra traži dozvolu da oženi Evicu, a oni to rado odobravaju jer on više nije siromašan.

 • Mitar podseća Femu na poslovicu koja kaže da nema ništa gore nego kada se tikva pokondiri. Otkriva joj da je filozof Ružičić nekada radio u dućanu kod jednog trgovca, gde je stalno pravio štetu a nakon toga otišao da uči školu. Njegovo školovanje je bilo uzaludno jer se pokazalo da je male pameti. Takođe joj otkriva da Sara nije nikakva otmena gospođa nego da je samo bila kuvarica kod jedne gorfice. Zato joj traži da se vrati pređašnjem životu.

 • Fema to odbija ali je Mitar onda nadmudruje. On joj govori da će ako ga posluša i naredne tri godine bude opet obična paorka, poslati u Pariz. Čuo je kako u Parizu proste žene prolaze bolje od gospođa jer imaju po tri muža. Femu to oduševljava i priznaje kako je već isterala želju za noblesom.

 • Na kraju, Fema odlučuje da umesto gospođe ponovo postane prosta žena a Mitar je srećan jer je tako rešio probleme sa sestrom.


LEKTIRE © elektronska knjiga