Lav Nikolajevič Tolstoj

RAT I MIR


lektira RAT I MIR

ANALIZA LEKTIRE

Radnja ovog velikog klasičnog romana, dešava se početkom devetnaestog veka a u središtu su događaji prouzrokovani čuvenim francusko-ruskim ratom. Napoleon koji je sa svojom vojskom već bio pokorio skoro celu Evropu, želeo je dan nametne svoje gospodarstvo i nad Rusijom.
Pored toga, ovaj rat obeležio je sukob dva različita državna uređenja, jer je Francuska bila republika (imala je skupštinu) i podsticala reforme državnog uređenja, dok je carska Rusija imala apsolutističko monarstičko uređenje i bila konzervativno zaostala feudalna država.
Vrhunac rata je bilo Napoleonovo osvajanje Moskve, čijim zauzimanjem je delovalo kao da je on postao pobednik, ali se na kraju ispostavilo da mu je Moskva bila prepuštena, kao deo vojne strategije ruskog generala Kutuzova, koji je izbegavajući odlučujuću bitku, uspeo da sačuva svoju vojsku od potpunog poraza. Posle oštre ruske zime i ostajanja bez zaliha, Napoleon se povlači iz Moskve, nakon čega ga celim putem napadaju ruske snage, tako da je na kraju izgubio skoro celu vojsku, pretrpevši ogroman poraz.
Ovaj rat je teško iscrpeo obe zemlje. Iako je Rusija iz njega izašla kao pobednik, u romanu postoje takozvani "bonapartisti" (pristalice Napoleona zbog njegovih novih naprednih ideja) koji su želeli da se i Rusija, poput Francuske, reformiše i preuredi iz zaostale u, za to doba, svaremenu državu.

Pisac putem velikog broja likova, od cara, grofova i knezova, do intelektualaca, sitnih oficira, kmetova... oslikava tadašnje rusko društvo, čime vrši detaljan prikaz njegovog stanja.
Nasuprot svom nazivu, roman Rat i mir nije ratni roman, a nije ni istorijski, za njega se može reći da pripada žanru sociološko-filozofskih romana a zbog mnogih ljubavnih priča u njemu, spada i ljubavni roman.
Ipak, pored obilja raznoraznih značajnih likova, centralno mesto u romanu može se pripisati Pjeru Bezuhovu. Nakon što postaje plemić sa ogromnim bogatstvom, Pjer Bezuhov vrlo brzo počinje da prezire nemoralni način života koji vodi visoka ruska aristokratija, i nastoji da od sebe napravi boljeg čoveka koji živi ispravan život, ispunjen korisnim delima. Njegova potraga za boljim čovekom, predstavlja suština smisla i filozofije tadašnjeg ruskog intelektualnog sloja.
Svoj put ka samoizgradnji, Pjer započinje najpre čineći dobra dela i vodeći rasparave sa uglednim i važnim ljudima, ali kako i dalje nije zadovljan sobom, pridružuje se masonskoj loži, gde opet ne nalazi ono za čim traga. Na kraju, ono za čim je tragao, spoznaje od običnog kmeta, suština se nalazila u poštenju, strpljivosti, dobroti i jednostavnom prihvatanju svih životnih okolnosti.
Takođe, njegova sreća postaje potpuna, tek u braku sa ženom koju voli.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Pre nego što je Napoleon napao Rusiju 1912. godine, Francuzi i Rusi su ratovali ranije, 1805. godine, kada se odigrala bitka kod Austrelica (današnja Češka). U tom ratu Rusija se borila kao saveznik Austrije protiv Francuske ali je Napoleon bio pobednik. Na ratištu su tada po prvi put u borbama, učestovali mladi kadet Nikolaj Rostov, kapetan Vasilij Denisov, kao i kavgadžija Dolohin. Kao visoki oficir, tamo se borio i knez Andrej Bolkonski, koji je u ratu video priliku da se proslavi i napreduje, kako bi on postao ruski Napoleon. Ali, u prvoj bitki on je ranjen i zarobljen. Spašen je zahvaljujući upravo Napoleonu koji mu je pomogao. Tom prilikom, susrećući se sa blizinom smrti i Napoleonom lično, knez Andrej je osetio pravu okrutnost rata i razočarenje u Napoleona, koji je bio njegov dotadašnji uzor. Izbliza je video da je on samo običan čovek, koji je zbog vođenja ratova, bio uzdignut u lažne visine i slavu, iako oni nisu ništa dobro donosili.

 • Završetkom tog rata, knez Andrej Bolkonski se vraća kući gde, saznaje da je njegova žena Liza upravo umrla na porođaju, rađajući mu sina Nikolaja. Knez Andrej tada oseća grižu savesti zbog toga što umesto odlaska u rat, nije bio uz suprugu i od tada živi povučeno na svom imanju u Golim Brdima, sa strogim patrijahalnim ocem i sestrom Marijom. Njegov otac, knez Nikolaj Andrejevič, bio je plemić staroga kova, tvrdoglav, neumoljiv, navikao da sve drži pod strogom kontrolom i svojim hirovima. Sestra Marija bila je duboko religiozna devojka, živela je pod očevom voljom i stalnim strahom od njega, kojeg se istovremeno i plašila i volela. Ona je, umesto umrle majke, preuzela brigu o podizanju Andrejevog sina Nikolaja.

 • Nakon završetka školovanja u Francuskoj, kući se vratio Pjer Bezuhov. On je bio neugledni mladić, nezgrapnog izgleda, neobičnog ponašanja, koji je vodio neuredan život. Uskoro umire njegov otac a on kao vanbračni sin nasleđuje njegovu plemićku titulu i ogromno bogatstvo. Nakon toga, otvaraju mu se sva vrata u visokim ruskim aristokratskim krugovima. Odjednom postaje jako cenjen, zaboravlja se njegovo ranije neprimerno ponašanje, a zbog velikog bogatstva, postaje i jako poželjan mladoženja

 • Pjer Bezuhov nije bio zaljubljen ni u jednu devojku posebno. To koristi knez Vasilije Kuragin, da mu skoro protiv volje nametne za ženu svoju kćerku, prelepu Elenu. Tako se Pjer brzo našao u braku. Međutim, on u braku nije bio srećan a vrlo brzo se zasitio i visokog aristokratskog društva i njegovog izveštačenog i nemoralnog ponašanja. On u sebi teži moralno čistom i savršenom životu i pokušava da ga dostigne, želeo je da sebe načini boljim čovekom.

 • Kući je, u Moskvu, na odsustvo preko zime, došao i Nikolaj Rostov, a kasnije je kod njega i njegovih došao i Denisov. Njegova porodica, Rostovi, iako su stalno bili u novčanim problemima, bili su gostoljubivi i srdačni ljudi, nisu žalili da troše velike pare na poklone pomoći i skupe prijeme u njihvom domu. Nikolaj se upoznaje i sprijateljuje sa Dolohovim a Denisov se tada zaljubljuje u Nikolajevu lepu sestru Natašu Rostov, koja je bila na pragu stasanja u devojku. Nikolaj Rostov se zaljubljuje u svoju rođaku Sonju, koja je došla da živi kod njegovih roditelja. Denisov je zaprosio Natašu ali ga je njena majka odbila jer je želela bolju udaju za kćerku.

 • Pjerov put ka savršenstvu nije lak. On je najpre pokušao da pomaže ljudima dobrim delima. Ali sitna dobročinstava nisu dala Pjeru ono što ga je zadovoljavalo jer je on želeo da postigne puno više od sebe. Dodatno, njegova žena nije marila za njega, ona je u u brak skoro otvoreno dovodila ljubavnike i ponižavala ga. Jedan od njenih ljubavnika postao je Dolohov. To Pjera čini besnim, da ga je pozvao na dvoboj časti sa pištoljima iako je Dolohov, za razliku od njega, bio opasan kavgadžija.

 • Prilikom dvoboja Pjer je, nekim čudom, neočekivano izašao kao pobednik, na kome je lakše ranio Dolohova. Celo društvo osuđuje Pjerov dvoboj jer su dvoboji bili zabranjeni carskom naredbom. Zahvaljujući svojoj plemićkoj tituli, Pjer nije bio zakonski osuđen ali je bio razočaran zbog toga što je umesto odbrane časti doživeo veliku sramotu. Njegova žena Elena je i dalje nastavila sa svojim nemoralnim životom, tako da je Pjer koristio se izgovorima o obavezama kako bi bežao sve dalje od nje. On odlazi i do Golih Brda kod Bolkonskih, koje je cenio i tamo vodi duge razgovore i rasprave o moralu i drugim suštinskim stvarima ali kod njih ne nalazi svoje istomišljenike.

 • Dolohov se opravio od rane u dvoboju a Nikolaj Rostov je unapređen. Iako se Sonja volela sa Nikolajem Rostovim, nju je želeo i Dolohov. Zbog toga između njih dvojice nastaje sukob. Dolohov je iskoristio svoje kockarske sposobnosti da izazove neiskusnog Nikolaja, za kartaroški sto gde ga pelješi i uvlači u ogroman dug (odnevši mu 43 hiljade rubalja), za koji traži da mu se odmah isplati. Njegova porodica bila je u teškoj finansijskoj situaciji ali je njegov otac Ilja, čovek dobrog i mekog srca, nekako uspeo da nađe novac za isplatu. Majka ga je nagovarala da, umesto Sonje, za brak uzme neku bogatu naslednicu. Uprkos tome, Nikolaj se verio sa Sonjom.

 • Na jednom balu, knez Andrej Bolkonski se odmah zaljubio u prelepu Natašu Rostov koja je izrasla u devojku. Ubrzo, nakon nekoliko susreta sa njom, on je i prosi a ona i njena porodica rado pristaju na njihov brak. Ipak, zbog zatezanja njegovog oca, koji je tražio da se venčanje odgodi na godinu dana, jer stari knez sumnjao u Natašu, venčanje je odgođeno za godinu dana kao probu vernosti. U međuvremenu Andrej Bolkonski je otputovao u Švajcarsku zbog lečenja rane.

 • Pjer je težeći ispravnom i čistom životu pristupio masonima. Verovao je da će sa njima, "slobodnim zidarima" kako su sebe nazivali, pronaći svoj put ka čistom i savršenom životu. Preko jednog prijatelja pristupio je masonskoj loži, prolazeći najpre kroz obredni ritual prijema, obećavajući da će se držati njihovih načela. On bogato daruje masonsko udruženje i po njihovom savetu za opšte dobročinstvo, odlazi na svoje imanje kako bi olakšao život svojim kmetovima. Podizao je škole i bolnice, činio sve što je mogao da poboljša njihov život ali je sve to dalo malo rezultata. Pjera ubrzo biraju za vođu masona Petrovgrada. Ipak, on postaje nezadovoljan masonima jer su umesto svojih dobročinstava, bili pohlepni i masonskih načela se držali više rečima nego delima. Pjer odlazi u inostranstvo i otuda donosi poruke najvećih vođa masona, tražeći da se one poštuju ali se ostali masoni ne slažu sa njim. Pjer se razočarava u masone.

 • Knez Vasilije Kuragin, nakon što je uspeo da svoju kćerku Elen uda za bogatog Pjera Bezuhova, takođe je želeo da bogato oženi i svoga sina Anatola. Njegov sin Anatol bio je lep mladić ali je, isto kao njegova sestra Elen, bio problematičan, jer je bio ženskaroš i rasipnik, koji je ocu stalno zadavao nevolje. Zbog toga, otac ga odvodi do Golih Brda, kod Bolkonskih, da isprose kneginjicu Mariju. Tamo su ubrzo, nakon kratke i glupe Anatolove avanture sa jednom služavkom, Marijin otac i ona, shvatili pravu istinu o Anatolu i nameru Kuragina da se dočepaju bogate naslednice. Odbili su njihovu prosidbu, nakon čega se Vasilije i Anatol vraćaju u Moskvu.

 • U Moskvi je Anatol video Natašu Rostov i odmah poželo da je osvoji, bez obzira što je ona bila zaručena sa Andrejom Bolkonskim. Zahvaljujući svojoj lepoti i pomoći sestre Elen, Anatol ubrzo zavodi mladu Natašu. Zbog njega, Nataša piše kneginji Mariji da raskida veridbu sa Knezom Andrejom. Njeni roditelji nisu prihvatali Anatola ali je on uspeo je nagovoriti da tajno pobegne sa njim daleko iz Moskve, iako je iza sebe imao već jednu takvu avanturu sa Poljakinjom koju je napustio, za koju Nataša nije znala. Zahvaljujući Sonji, koja je živela sa Natašom, njegove namere su otkrivene u poslednjem trenutku i osujećene. Nakon toga, zbog doživljene sramote, Nataša se razboljeva. Reči utehe pruža joj Pjer Bezuhov kome se ona dopadala i otkriva joj da je Anatol već oženjen. Nataša se pokušava otrovati ali je spasavaju. Pjer Bezuhov daje novac Anatolu da se izgubi iz Moskve.

 • Između Rusije i Napoleona nastao je novi konflikt. Napoleon koji je tada dominirao nad skoro celom Evropom, želeo je da svoju dominaciju nametne i Rusiji. Zato je otpočeo rat protiv Rusije. Cela Rusija je jednodušno ustala u svoju odbranu. Ponovo su u rat morali da krenu, Nikolaj Rostov, Denisov, Dolohov, Anatol Kuragin... Protiv volje roditelja i brata Nikolaja, u vojsku se prijavljuje i odlazi njihov sin i brat, maloletni Peća.

 • U rat je ponovo otišao i knez Andrej Bolkonski. Nakon Andrejevog odlaska u rat, njegov otac se razboleo u umro. Na imanju je, da se sama brine o svemu, ostala njegova sestra Marija. Ona je mnogo žalila za ocem ali je sada bila oslobođena strašnog straha od njega koji je celog života imala. Zbog očeve volje, ona se nije ni udala mada je imala mnoge prilike. Sada su celo imanje i njena sudbina bili u njenim rukama.

 • Napoleonova vojska je bila višestruko brojnija od ruske. Stoga su ruske snage se povlačile pred Napoleonom, kada je on prešao granicu, ulazeći samo u manje borbe jer bi u velikoj bitki bile odmah poražene. Da bi se što bolje suprostavili Francuzima, za glavnog komadanta izabran je stari, dokazani general Kutuzov, koga su vojnici voleli. Uporedo sa povlačenjem vojske, povlačili su se i civili. Oni su nosili sa svojih imanja sve što su mogli a ono što nisu mogli, spaljivali su da ne ostane neprijatelju. U borbi protiv Francuza, komadujući husarima, istakao se Nikolaj Rostov, zbog čega je odlikovan.

 • Neprijatelj je stigao do Golih Brda, gde se nalazilo imanje Bolkonskih. Kneginja Marija se spremala za evakuaciju ali su njeni kmetovi, shvativši da je ona sada samo obična nezaštićena devojka, pobunili se i odbili poslušnost. Bila je pred propašću, sve dok na njeno imanje nije došao oficir Nikolaj Rostov, koji nateruje kmetove na poslušnost. Ona mu je bila veoma zahvalna, ali se i ona njemu dopadala. Nastavili su svako svojim putem ali od tada su se stalno dopisivali.


 • Napoleonova vojska je stigla skoro do Moskve. Car Aleksandar je tražio od Kutuzova da prekine povlačenje i odbrani Moskvu. Zbog toga je ruska vojska na Borodinskom polju, u blizini Moskve, otpočela bitku sa Francuzima. To je bila čuvena Borodinska bitka, jedna od najkrvavijih bitki u istoriji. Iako je trajala samo jedan dan, obe strane su pretrpele ogromne ljudske gubitke. Pjer Bezuhov je tu bitku posmatrao sa artiljerijskog položaja, gledajući vojnike sa topovima ali se kasnije u najžešćoj borbi pridružio i pomagao im u odbrani. Tako je izbliza osetio klanicu, besmisao i sve užase rata. Prilikom bitke, od neprijateljske granate, teško je ranjen knez Andrej Bolkonski. Takođe u bitki je teško ranjen i Anatol Kuragin, koji je izgubio nogu, zbog čega kasnije umire.

 • Rusija je uspela da u Borodinskoj bitki zaustavi Napoleona ali ne i da dobije rat protiv njega. Komadant ruske armije, Kutuzov izbegava novu bitku koju bi sigurno izgubio od mnogo brojnije francuske armije. Zbog toga povlači svoju vojsku i prepušta Moskvu neprijatelju. U Moskvi je zavladalo sveopšte rasulo, stanovnici beže, odnoseći sa sobom svu imovinu koju su mogli poneti. Među njima su i Rostovi. Samo nekoliko najupornijih ljudi nije htelo da beži iz grada, oni su sa oružjem dočekali neprijatelja. Francuzi su ih brzo savladali i zauzeli grad.

 • Sa stanovnicima koji su bežali iz Moskve, odvoženi su i ranjenici. U jednim kolima, koja su pripadala Rostovima, nalazio se i ranjeni knez Andrija Bolkonski. Nataša ga pronalazi i pokušava da izleči. Tom prilikom on joj oprašta zbog raskida prosidbe. Iako se ona trudila da mu pomogne da se oporavi, u knezu Andriji nestaje volje za životom i on umire.

 • Pjer Bezuhov je dobio ideju da izvrši antenat na Napoleona i tako spasi svoju zemlju i narod. On je prerušen u kmeta pokušao da se približi Napoleonu u Moskvi. Prilikom tog pokušaja susreće se sa Natašom i shvata da je zaljubljen nju ali ipak nastavlja dalje prema svom cilju. Nakon spašavanja jednog deteta u požaru i napada na francuskog legionara zbog nasrtanja na ženu, Pjera su u Moskvi zarobili francuski vojnici. Tom prilikom jedva je izbegao streljanje civila i vojnika, koja su postala svakodnevna.

 • Nakon što je zimu proveo u osvojenoj Moskvi, usled nedostatka zaliha za vojsku, Napoleon je bio primoran da obustavi dalji pohod po Rusiji i otpočne sa povlačenjem iz nje. Njegova vojska je ostavila iza sebe opljačkanu i spaljenu Moskvu. Odvodeći zarobljenike sa sobom, krenula je da napušta Rusiju. Među zarobljenicima se nalazio i Pjer Bezuhov.

 • U zarobljeništvu Pjer se upoznaje Platonom Karatejevim, koji je isto tako bio zarobljen. On je bio običan čovek, koji je celog života verno služio porodici i državi, ne žaleći se na život, iako ga on nije mazio. Taj jednostavni čovek, strpljivo je i mirno podnosio životne nedaće, nikada se ne žaleći, uvek je bio prijatan i dobrodušan. Pjeru se on jako dopao, među običnim ljudima našao je primer uzornog života, ono za čime je stalno tragao. Na Pjerovo žaljenje, prilikom marša, jedan francuski vojnik iznenada je samovoljno ubio Platona Kartajeva ali će taj čovek ostati Pjerov dalji životni uzor.

 • Iscrpljenu Napoleonovu vojsku u povlačenju, neprestano su napadale ruske jedinice, nanoseći joj nove gubitke. Jedinici kojom je komandovao Denisov, pridodat je mladi Peća Rostov, kome je general zabranio da učestvuje u borbama. On se, na svoju ruku, izlaže opasnostima. Jedinici se pridružuje i Dolohov sa kojim Peća ide u izviđanja. Prilikom napada na jedno selo u kome su bili Francuzi, Peća nespertno gine. Ipak, napad je bio uspešan a tom prilikom oslobođen je Pjer Bezuhov.

 • Nakon povratka stanovništva u Moskvu, otpočela je njena brza obnova. Uskoro umire Pjerova žena Elen, tako da više nije bio u braku. Nakon što je postao slobodan, Pjer više nije imao prepreka za svoju ljubav prema Nataši i njih dvoje stupaju u brak.

 • Rat je doneo veliku nesreću za porodicu Nikolaja Rostova. Nakon što je u ratu izgubio brata Peću, Rostovi su ostali i bez imovine, sa velikim dugovima a njegov otac Ilja, glava porodice, je ubrzo umro. Nikolaj je pomišljao da se oženi kneginjom Marijom ali je bio u nedoumici jer je prethodno obećao Sonji da će je oženiti. Tu neizvesnost prekida Sonja, koja odlučuje da se žrtvuje tako što ga oslobađa obećanja. Nakon toga Nikolaj se ženi sa Marijom. Oni su se preselili da žive u Golim Brdima, gde je Nikolaj vodio imanje i otplaćivao dugove njegove porodice. Tamo su podizali Andrejevog sina Nikolaja Bolkonskog a sa njima je bila i Sonja koju su uzeli na doživatno izdržavnje.

 • U Golim Brdima ih je posećivao penzionisani general Denisov. Takođe su dolazili Pjer i Nataša. Nikolaj i Marija su imali troje dece a četvrto je bilo na putu. Nataša i Pjer su dobili tri kćerke i sina. Pjer je otkrio da je, zbog krize u zemlji, osnovano zavereničko društvo protiv carske vladavine i odmah se učlanio u njega, dok se Nikolaj Rostov izjasnio kao protivan tome.

 • Zemlja i ljudi su se polako oporavljali od rata. Dok se sve smirivalo, jedna ista vatra gorela je u Pjeru i mladom Nikolaju Bolkonskom a to je bila strast za promenama u zemlji, koje će u budućem vremenu doneti bolje dane zemlji Rusiji i ruskom narodu.LEKTIRE © elektronska knjiga