Vilijem Šekspir

ROMEO I JULIJA


lektira ROMEO I JULIJA

ANALIZA LEKTIRE

ROMEO I JULIJA je drama koja je najpoznatija ikada napisana ljubavna tragedija.
Takođe su Romeo i Julija najčuveniji ljubavni par u svetu književnosti. Oni su dvoje mladih koji se vatreno vole ali je njihova ljubav zabranjena jer potiču iz porodica koje su u međusobnoj svađi i sukobu.
Zbog toga je njihova ljubav zabranjena, moraju da je kriju. Ipak oni žele da zauvek ostanu zajedno i veruju da bi brak između njih mogao da donese pomirenje između njihovih pordica.
Međutim, niz nesrećnih okolnosti koje se događaju, dovode do nesreće u kojoj oboje mladih ljubavnika stradaju. Na kraju, njihova smrt će prekasno pokazati njihovim porodicama koliko su svađe i mržnja loši i glupi jer sa njima su svi na gubitku a najviše plaćaju oni nedužni koji su samo hteli da se vole.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

Dve ugledne veronske porodice: Monteki i Kapuleti, bile su u velikoj svađi već generacijama. Između njihovih rođaka i sluga dolazi do sukoba na trgu, zbog čega je knez koji je vladao Veronom zapretio da će ih kazniti najstrožom kaznom ako nastave sukobe.
Romeo koji je bio iz porodice Monteki bio je zaljubljen u Rozalinu, devojku iz porodice Kapuleti. Kapuleti organizuje zabavu pod maskama na koju Romeo dolazi zbog Rozaline. Ali zaplet se dešava kad tamo sretne Juliju. Između njih se javlja ljubav, uprkos mržnji i svađi između njihovih porodica.
Ali oni svoju ljubav ne smeju otvoreno pokazati jer su pripadnici smrtno zavađenih porodica. Zato Romeo krišom dolazi u Julijin vrt i predlaže joj da se tajno venčaju.
Julija pristaje, pa Romeo odlazi kod monaha Lavrentija i dogovara tajno venčanje. Lavrentije ih venča, ali istog dana dolazi do novog sukoba kada Tebaldo, Julijin rođak, napadne i ubije mačem Romeovog prijatelja Merkucija. Tebaldo onda izazove i Romea na dvoboj ali gaRomeo mačem probode. Pošto je knez zabranio borbu između porodica pod pretnjom smrtne kazne, Romeo beži kod Lavrentija.
Knez ga ipak ne osuđuje na smrt nego na prognanstvo.
Pred odlazak iz grada Romeo provede noć s Julijom, i mada mu teško pada odvajanje od nje, on ipak ode u Mantovu. Pošto Romeo ode, Julija sazna da je otac odlučio je udati za grofa Parisa.
Tada ona zatraži pomoć od Lavrentija, a on smisli plan da prevare njene roditelje, da joj uspavljujuće sredstvo od kojeg će izgledati kao mrtva. Lavrentije pošalje i pismo Romeu da dođe po Juliju u porodičnu grobnicu. Julija popije napitak koji je uspava zbog čega njena porodica misli da je mrtva i pada u žalost. Međutim Romeo ne dobija pismo od Lavrentija i ne dozna za prevaru. Umesto toga, Montekijev sluga, dolazi kod Romea sa vešću da je Julija mrtva.
Romeo na to kod apotekara kupi pravi otrov i ode u Veronu, u grobnicu Kapuleta. U međuvremenu Lavrentije dozna da Romeo nije primio pismo i odlazi na groblje da izvuće Juliju koja bi se uskoro trebalo probuditi. Romeo stiže pre do groba i tamo zatiče grofa Parisa sa kojim započne dvoboj i ubije ga.
Potom Romeo ulazi u grobnicu, misleći da je Julija mrtva, ispija otrov i umire.
Tada dolazi i Lavrentije, a Julija se budi.
U međuvremenu je Parisov paž pozvao stražu i Lavrentije želi odvesti Juliju na sigurno, ali ona ne želi poći. Kako se straža sve više približava, Lavrentije beži ostavljajući Juliju samu. Julija videvši Romea mrtvog, uzme njegov nož i sama sebe probode. Tad ulazi straža, i videvši što se desilo, pretraži groblje. Nađu Lavrentija koji knezu i ostalima ispriča celu istinu.
Kapuleti i Monteki shvate kakvu su tragediju izazvali svojom mržnjom i duboko se kajući pomire.LEKTIRE © elektronska knjiga