Gabrijel Garsija MARKES

STO GODINA SAMOĆE


lektira STO GODINA SAMOĆE

ANALIZA LEKTIRE

Onima koji još nisu pročitali ovaj fantastični roman, možemo reći da u njemu uopšte nema puno motiva usamljenosti i čamotinje koje svojom dosadnom težinom odbijaju čitaoce. Naprotiv, kao jedan od najvećih romana u svetskoj književnosti, on govori o jednom egzotičnom svetu u kojem sve pršti od života, događaja, emocija i magičnosti.
Tek na poslednjoj stranici romana, čitaoci shvataju da se ustvari govori o kosmičkoj samoći južnoameričkih plemena i porodica, koje jednom kovitlac vremena zauvek izbriše sa lica zemlje, ostavljajući iza sebe samo prašinu i poneki zapisani pergament o njihovom postojanju. Jedan takav pergament je upravo roman STO GODINA SAMOĆE.
Radnju romana posebno zanimljivom čini to što je već na početku, u šifrovanim pergametima, koje je napisao jedan od likova, Ciganin Melkijades, proročanski bio zapisan završetak romana.
Proročanska rečenica koja je spajala početak i završetak je glasila: "prvi iz plemena vezan je za drvo a poslednjeg jedu mravi".
Zbog toga nije čudo što je svojom pojavom uneo svežinu u svet književnosti i odmah postao masovno čitan svuda širom sveta. Posle čitanja nikada nećete moći zaboraviti ime Makonda, mesta gde se radnja odigrava i porodicu Buendija čiji članovi su glavi likovi ovog romana.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga