Alber Kami

STRANAC


lektira STRANAC

ANALIZA LEKTIRE

Glavni lik Merso živi jednoličnim usamljeničkim životom jer je ravnodušan prema društvu i svetu oko sebe. On je otuđen od ustaljenih društvenih pravila i zakona a pri tome još i iskren u iskazivanju svoje otuđenosti. Zbog toga je on STRANAC u svetu koji ga okružuje.
Verovatno se svaki čovek nekada osetio strancem u svetu koji ga okružuje, to jeste, pred njegovim društvenim pravilima, običajima i zakonima. Tada ga obuzimaju ravnodušnost i hladnoća, on postaje usamljenik ali sa time čak i njegov unutrašnji svet postaje prazan i oštećen. Diktat spoljašnjeg sveta je nemoguće izbeći izbeći, on je nametnut i samo je pitanje vremena kada će potpuno preuzeti kontrolu nad nama. Njegovo ignorisanje i izbegavanje, kako će pokazati sudbina glavnog lika u romanu - Mersoa, može biti jako opasno i vodi u sigurno stradanje. Zbog toga je sloboda koju mislimo da imamo samo prividna, možda čak uopšte i ne postoji.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • "Danas je umrla mama. Ili možda juče. Ne znam."
  Glavnom junaku, koji se zove Merso, javljaju telegramom da mu je umrla majka koja je skoro tri godine provela u staračkom domu u jednom selu. Za te tri godine Merso je nije puno puta posećivao jer bi mu to “oduzelo nedelju” i pored toga predstavjlalo određeni napor.

 • Merso ne pokazuje tugu zbog smrti majke, on čak ne želi da je vidi u mrtavačnici. Proveo je noć mirno u bdenju i dremežu pored kovčega sa njenim prijateljima. Upravnika staračkog doma i ostale najviše je čudilo što Merso ne zna koliko je godina tačno imala njegova majka.

 • Posle sahrane Merso nije više mislio o majci, već sutradan se vratio u grad Alžir u kojem je radio kao niži činovnik, bez ambicija, u jednoj pomorskoj firmi. U Alžiru je sreo bivšu koleginicu Mariju, sa kojom odlazi u bioskop a zatim provode noć kod njega u stanu. Marija se dopadala Mersou ali on nije znao da li je voli.

 • Mersoov susjed Remon poziva ga na vino i večeru. Tom prilikom Remon mu priča kako se tukao sa bratom svoje ljubavnice. Znao je da se Remon tajno bavi podvođenjem žena i devojaka ali je svima govorio da je magacioner.

 • Merso svoje slobodno vreme provodi sa Marijom. Jednom prilikom čuli su kako Remon ponovo tuče svoju devojku, tako da su stanari pozvali policajaca da okonča tuču i zapreti Remonu.

 • Remon poziva Mersoa i Mariju da zajedno provedu nedelju kod njegovog pritalja Masona koji je imao vikendicu na plaži. Remon mu otkriva i to da ga prati manja grupa Arapa sa kojima je brat devojke koju je tukao.

 • Merso, Remon i Mason su izašli u šetnju plažom po suncu koje je okomito peklo plažu. Tada su sreli se sa Arapima. Ramon je predao pištolj koji je nosio sa sobom Mersou i tukao se sa dvojicom Arapa pri čemu ga oni lakše rane nožem u ruku.

 • Remona odvode lekaru na previjanje a Merso se vraća još jednom u šetnju. U blizini izvora gde se je hteo da se osveži od sunca koje je peklo, od kojega je plaža gorela i titrala pred očima, ponovo se susreo sa Arapinom koji je imao nož. Arapin izvadi nož, svetlo sunca obasja čelik, Merso poteže revolver i ubija ga.

 • Posle ubistva, Mersoa zatvaraju u istražni zatvor, gde ga sudija često ispituje o ubistvu. Merso pokušava objasniti da nije imao nameru ubiti Arapina, da je sve ispalo slučajno. Međutim tužilaštvo istražuje i njegov karakter i ponašanje pre ubistva. Tada doznaju mnoge pojedinosti o majčinoj sahrani koje su im ukazivale da je on bezosećajan i bezbožan čovek a istražitelj ga naziva antihristom.

 • Merso nije imao advokata pa su mu dodelili jednog koji je tvrdio da ga može osloboditi optužbe ako bude sarađivao u odbrani. Na advokatovo čuđenje Merso nije sarađivao ni sa njim, bio je ravnodušan prema suđenju, kao da se ne sudi njemu, čak je i odmagao advokatovu odbranu.

 • Kada je suđenje otpočelo, posle skoro godinu dana, umesto za ubistvo Mersou kao da su sudili za majčinu sahranu. Njegova krivica bila je što je majku poslao u strački dom, gde je umrla, što se na dan pogreba pokazao bezosećajan, da nije znao koliko je ona imala godina, što se sutradan provodio sa devojkom, što se družio sa Remonom koji je podvodio devojke... Merso je želeo da zaplače pred nepravednom tolikom nepravdom i zlonamernim tumačenjem njegovih dela.

 • Na kraju, sud ga je proglasio krivim za ubistvo sa predumišljajem i osudio na smrt odrubljivanjem glave na javnom mestu. Sud utvrđuje da on nema šta tražiti u društvu čije vrednosti ne poštuje. Merso tri puta odbija sveštenika koji je dolazio da ga ispoveda.

 • Četvrti put je ipak to učinio jer je sveštenik umesto da ga ispovedi, došao samo da porazgovaraju kao ljudi. Sveštenik je rekao da je svaki osuđenik na smrt do sada, nadao se da postoji drugi svet u kome će nastaviti život. Međutim, Merso počinje da viče na njega da ne želi još jedan apsurdan svet poput ovoga u kojem je živeo kao stranac. Sveštenik odlazi sa očima punih suza a Merso ispražnjen i oslobođen straha, priželjkuje samo da bude što više gledalaca na njegovom pogubljenju.LEKTIRE © elektronska knjiga