Mihail Šolohov

TIHI DON


lektira TIHI DON

ANALIZA LEKTIRE

“Tihi Don” je obiman roman epopeja koji nam verno prikazuje vrlo burne događaje koji su se dogodili u periodu od 1912. do 1922. godine.
Ti događaji uključuju Prvi svetski rat, Boljševičku revoluciju koja se dogodila 1917. godine te građanski rat. Radnja romana odvija se prema stvarnim, istorijskim činjenicama, tačnim opisima bitaka, geografskim lokalitetima te stvarnim ličnostima. Radnja romana Tihi Don se odvija u drugoj deceniji 20. veka na jugu Rusije, odnosno na teritoriji Donska Oblast. Kako je radnja romana obimna mesto radnje nije jedno, naprotiv; ipak, linija zbivanja vezana je ponajviše za mjesto Tatara Jagodno - front. Okosnice radnje predstavljaju: - na prvom planu Grigorijeva ljubav s Aksinjom - Grigorijev odlazak u rat - pojava boljševika i komunistička vlast - sukob crvenih i belih. Kroz sudbinu Grigorija Melehova sagledana je kontrarevolucija oko Dona a to je osnovna tema ovog romana.
Sam Melehov, u previranjima savremenim mu, postaje simbol ljudskosti, moralne čistote i viteštva. Kuća Melehovih je u središtu romaneskne priče: predocavaju je prva i posljednja slika u romanu. Ova fabularna linija (Melehovi), razvija se u nekoliko posebnih, sporednih tokova: Petar, Darja, Pantelej, Natalija, Ilinična, Grigorije, Dunjaša. Šolohov nam takode ističe i sledeće tokove radnje: Melehovi - Koršunovi, Melehovi - Astahovi i Melehovi - Koševoj.
Kroz glavne likove ovog romana predstavljen nam je i život kozaka u ratu i miru.
Međutim, bitno mesto u ovom romanu zauzimaju i boljševici kao nosioci nove svesti.
Oni su predstavljeni kroz Štokmana, Koševoja, Potjolkova, Bunčuka i kroz lik crvenoarmejaca utopista. Kroz cijeli roman pratimo preobražaje glavnog lika - Grigorija Melehova: u ratu vidi besmisao, a duša mu je "tamna kao prazan bunar". On je najpre crveni, zatim beli pa onda ustanik, da bi zatim ponovo postao crveni i na posljetku otpadnik u Fominovoj bandi. On je poražen u sticaju istorijskih događaja i okolnosti, ali je pobednik stamenošcu i doslednošću svog moralnog lika. Većina junaka u Tihom Donu tragično skončava, onako kako je i živela. Grigorije se vraća kući i živi sa sinom. Njegov daljnji put je nedorečen.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA© elektronska knjiga