Žan Baptist Molier

TVRDICA


lektira TVRDICA

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

Prvi čin

Harpagon koji je tvrdica, ima dvoje dece: sina Kleanta i kćerku Elizu.
Na samom početku upoznajemo se sa situacijom oko Valera i Elize. Eliza je zaljubljena u Valera, te želi pridobiti bratovo i očevo dopuštenje da se uda za njega. Valer se uspeo ugađanjem uvući u Harpagonovu službu i pridobivati njegovo poverenje. Kleant otkriva Elizi da je on u sličnoj situaciji sa Marijanom, te da želi pridobiti oca kako bi se njome oženio. Na njihovu nesreću Harpagon ima druge planove. Kako bi dobio još novaca, želi Kleanta oženiti bogatom udovicom, a Elizu dati Anselmu, koji ne traži miraz. A on je nameravao uzeti za ženu Marijanu, jer je čuo da je skromna i lijepa.

Drugi čin

Kleant zadužuje La Fleša da mu pronađe zajmodavca koji bi mu dao zajam od petnaest hiljada franaka. La Fleš pronalazi zajmodavca preko posrednika Simona uz uslov da se nađu nasamo. Ne znajući da mu je to otac odlučuje pristati na sastanak i na velike kamatu. Uslov pomoći je pristanak na kamatu 25% od petnaest hiljada franaka, od čega je dvanaest u novcu, a ostatak u svim onim stvarima koje nikome neće trebati. Susret na kraju ispada veliko iznenađenje jer Kleant nije očekivao da će to biti upravo Harpagon. Tokom razgovora je postalo očito da se Harpagon samo pretvarao da je siromašan i da ima puno novaca, a izvor bogatstva je u kamatarenju i lihvarenju, gde se pokazao kao osoba bez morala i skrupula. Kleant tako na kraju ostaje bez toliko potrebnog novca.
Dolazi Frosin, koja je trebala nagovoriti Marijaninu majku da pristaje dati svoju kćer Harpagonu. Ispričala je zatim Harpagonu kako Marijana voli stare muškarce i kako je ona vrlo štedljiva, te da ne bi mnogo trošila. Harpagon poziva na večeru Marijanu i Anselma.

Treći čin

Harpagon dodeljuje poslove za pripremu večere slugama. Pri tom svakome napominje da štede što bolje umiju. Kaže da im je dužnost da peru čaše i da toče piće, ali samo kad neko bude žedan, a ne, kako to imaju običaj neke neotesane sluge, da izazivaju goste i nude ih da piju kad oni uopšte na to i ne misle. Moraju da čekaju dok ih nekoliko puta zamole i da nikad ne zaborave doneti mnogo vode.
Marijane priznaje Frosin da joj je teško udati se za Harpagona, jer prepoznaje u njegovom sinu, Kleanta, svoju ljubav. Kleant skida prsten s očeve ruke i daruje ga Marijani.

Četvrti čin

Valer, Eliza, Kleant i Marijana, razmišljaju kako bi spriječili neželjena venčanja. Pretvarajući se da ne želi Marijanu, Harpagon otkriva Kleantova osječaje prema njoj. Te se sav besan odriče sina i proklinje ga. KLEANT: "Dakle tako me hoćete izigrati, oče! Dobro, kad je stvar došla dotle, objavljujem vam da neću odustati od svoje ljubavi za Marijanu i da ću upotrijebiti sva krajnja sredstva da vam je preotmem." Dok se otac i sin svađaju, La Fleš pronalazi kovčežić sa deset hiljada škuda, te je pokazuje Kleantu. Ubrzo Harpagon otkriva da nema svog blaga te počinje sumnjati u sve.

Peti čin

Dolazi sudski istraživatelj i provodi istragu o krađi a Harpagon okrivljuju Valera za krađu. Dok Valer govori o Elizi, Harpagon ga optužuje za krađu kovčežića. Posebno je komična situacija u kojoj su Valer i Harpagon i svako govori o svojoj ljubavi:
HARPAGON: "Dobro, reci mi, nisi li je dirao?"
VALERE: "Ja da je dirnem? Ah, vređate je jednako kao i mene. Izgaram za njom čistom i smernom ljubavi."
HARPAGON (tiho) : "Izgara za mojim kovčežićem?"
VALERE: "Radije bih umro nego da joj pokažem i najmanju uvredljivu nakanu. Ona je za to odviše razumna i odviše poštena."
HARPAGON (tiho) : "Moj kovčežić odviš pošten?"
Na kraju se pojavi Anselmo za kojeg se otkrije kako je Valerov otac, a da mu je Marijana kćerka. Anselmo priznaje da je Don Thomas d'Alburcy zapravo njegovo pravo ime i da je napuljski plemić.
Rasplet se dešava kada Harpagon pristaje da prepusti Marianu Kleantu u zamenu za njegov kovčežić. On dopušta da se oni venčaju, kao i Elizu za Valera, ako Anselmo preuzme sve troškove i ako mu kupi novo odelo, na što on rado pristane.LEKTIRE © elektronska knjiga