ZLOČIN I KAZNA - Ukratko prepričana lektira

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

ZLOČIN I KAZNA


lektira zločin i kazna

ANALIZA LEKTIRE

Glavna poruka ovog velikog romana je, da umno zdravo ljudsko biće ne može počiniti zločin nad drugim čovekom ( ma koliko on ništavan i loš bio ), a da ga pri tome ne stigne kazna njegove lične savesti. Bez obzira na zakonsku pravdu i njenu strogoću, prava i najteža kazna je teret koji sa sobom nosi počinjeni zločin.
Glavni lik, Rodion Romanovič Raskoljnikov je siromašni student, ali i već ostvareni intelektualac, čija budućnost je obećavala mnogo naprednih ideja, korisnih za društvo pa i celo čovečanstvo. Njegovo finansijsko stanje je katastrofalno, novac koji mu nedostaje može da uništi njegovu budućnost i sva velika dela koja su pred njim.
Pored toga, on je pod pritiskom, ne može da podnese sestrinu žrtvu koja je spremna da se zbog njegove budućnosti uda za starijeg i razvratnog imućnog čoveka, samo da bi mu pomogla. Primoran svim time, on stvara plan za izbavljenje od tih problema: ubiće bogatu babu zelenašicu i opljačkati ono što nađe kod nje. Njegovo rasuđivanje je prosto: baba se već naživela, svojim zelenašenjem ona pljačka i uništava mnoge živote drugih ljudi, a svuda unaokolo, dešavaju se mnogi strašni zločini, tako da jedan više neće biti ništa neobično.
On ima i opravdanje za sebe, jednoga dana kada postane uspešan čovek, iskupiće svoj greh, svojim dobročinstvima i naprednim delima pomoćiće mnogim drugima a možda i celom čovečanstvu.
Ali njegov hladni racionalni plan, nije mogla da izdrži njegova savest, kao i osećaj počinjenog greha koji ga bacaju u bunilo i pravu telesnu bolest.
Uprkos tome što je činovnički policijski aparat bio skoro nezainteresovan za ubistvo babe lihvarke, i tome da su pojedine ličnosti bile spremne da prećute Raskoljnikovo zlodelo, on sam ne izdražava teret savesti i priznaje zločin nakon samo devet i po dana.
Iako ovo delo ima fabulu kriminalističkog romana, ono je jedno duboko psihološko, etičko, filozofsko i socijalno književno ostvarenje.
U njemu Dostojevski, kroz lik Arkadija Ivanoviča Svidrigajlova, nemoralnog razvratnika koji na duši ima razne zločine, i to iz čistog uživanja, govori da teret zlodela jednom sustigne i takve osobe, samo ako su sposobne da zdravo rasuđuju. Tako ovaj lik na kraju čak čini i dobra dela, sve dok se ne ubije.
Ali prava hrabrost ne leži u samoubistvu, nego u životu suočenim sa zločinom iz prošlosti i u iskupljenjima. Pisac izbavljenje vidi u hrišćanskim načelima, priznanju, pokajanju, ljubavi i dobročinstvu.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRALEKTIRE © elektronska knjiga