Stevan Sremac

ZONA ZAMFIROVA


lektira ZONA ZAMFIROVA

ANALIZA LEKTIRE

Čitaoc ove knjige odmah primećuje dve stvari, jedna je stari južnjački govor u Nišu koji je pisac verno prikazao a druga je običaji i mentalitet naroda u upravo oslobođenom Nišu od turske vlasti.
Iako je napisan davno, roman Zona Zamfirova ima sve opise današnjih romantičnih komedija gde na kraju pobeđuje ljubav. Bez obzira na bogatstvo i društveni položaj, dvoje mladih, koji su najlepši, završavaju zajedno uprkos željama i namerama drugih i tadašnjim zastarelim običajima.

UKRATKO PREPRIČANA LEKTIRA

 • Roman počinje neverovatnim opisom lepe Zone kojoj se divi sve u Nišu, o kojoj je čak ispevana pesma. U nju su bili zaljubljeni svi mladići među kojima je i mladi kujundžija Mane, kojem je bilo vreme za ženidbu.

 • Mane se takođe dopadao Zoni ali je ona bila gorda gazdinska kćerka koja to nije htela pokazati. Zbog toga se i Mane okretao od nje kao da je ne primećuje mada je mu se samo ona sviđala.

 • Najzad kada je Zona priznala svoja osećanja prema njemu, u sve su umešale se njihove tetke i druga rodbina. Manetova tetka Doka je otpočela da ište Zonu za njega, dok su se njene tetke protivile tome jer je on samo obični zanatlija. One su htele da Zonu udaju za nekog uglednog i bogatog gazdinskog sina.

 • Posle toga i Zona je bila primorana da kaže Manetu kako nije za nju, dok je njen otac hadži-Zmafir vređao ga po čaršiji govoreći da je on jedno "kuče u čakšire".

 • Zbog toga, Mane je osmislio kako da im se svima osveti: iscenirao je pred ljudima lažnu Zoninu udaju za drugoga. Udesio je da sve izgleda tako kao da je ona pobegla od oca da bi se udala mada je ona, ustvari, celo vreme bila u svojoj kući.

 • Međutim, to što je nakon tog, lažnog bekstva, bila još uvek kod svoje kuće, čaršija je protumačila time da je hadži-Zamfir odmah pronašao i silom je vratio kući.

 • Nišom i okolinom se brzo šire priče o Zoninoj bruci, tako da je i ispevana i nova pesma o Zoni "pobegulji". Zonin otac i tetke pokušavaju na sve načine da opovrgnu lažnu priču ali ne uspevaju. Istovremeno, propadaju im i svi pokušaji da je udaju negde izvan Niša.

 • Dok se svetina sladi Zoninom brukom, Mane koji je sve to zakuvao je u sebi nesrećan jer je i dalje voleo Zonu. Ona je je još tužnija a njenu tugu vide svi u kući, naročito otac kome izuzetno teško pada nesreća njegove mezimice.

 • Zbog toga moćni hadži-Zamfir odlučuje da popusti i odlazi kod Maneta gde mu savetuje da dođe kod njega i zaprosi njegovu kćerku.

 • Mane okleva jer u tome vidi samo hadži-Zamfirov pokušaj da spere sramotu sa svoje kćeri. On čeka od Zone potvrdu da ga voli i da se želi udati za njega.

 • Zona najpre uverava njegovu majku da će umreti ako ne postane njena snajka, a onda čini i više od toga: po bivšoj služavci šalje dar u marami i poručuje mu da dođe po nju. Mane presrećan odlazi da je konačno isprosi.

 • Na kraju, srećni hadži-Zamfir je poklonio im u miraz kuću a priređena je i svadba za pamćenje.

LEKTIRE © elektronska knjiga